Tuesday, 24 November 2015

Apa itu Authorised Capital (Modal Di benarkan) & Paid-Up Capital (Modal Di Berbayar)

Kepada yang ingin membuka syarikat atau telah membuka syarikat, semestinya pernah atau pernah dengar Perkataan "Authorised Capital dan Paid Up capital ini.
 Dalam kata lain:

1) Authorised Capital adalah Modal Dibenarkan

2) Paid- Up Capital adalah modal berbayar.
Authorised capital bermaksud jumlah maximum modal yang anda boleh letak di dalam syarikat. Sebagai contoh, Authorised anda ialah RM1 juta. Jadi anda hanya boleh meletak atau menjual saham anda sebanyak RM1juta sahaja, tidak boleh lebih.
.
Pada tahun 2014, setiap syarikat yang berdaftar dengan SSM akan mendapat auhorised capital RM400,000 hanya dengan bayaran RM1,000.00. dan anda boleh meningkatkan modal dibenarkan bila-bila masa sahaja.

Dibawah adalah bayaraan yang di kenakan oleh SSM (Bayaran ini boleh refer di Second schedule Company act 1965) (dan bayaran ini tidak termaksud stamping dan lain-lain)
Authorised Capital
RM
Registration Fee Payable to SSM
RM
Up to 400,0001,000
400,001- 500,0003,000
500,001 to 1 million5,000
1,000,001 to 5 million8,000
5,000,001 to 10 million10,000
10,000,001 to 25 million20,000
25,000,001 to 50 million40,000
50,000,001 to 100 million50,000
100 million and above70,000

Modal berbayar
Modal berbayar pula Adalah sejumlah duit yang di bayar oleh pemegang saham syarikat. Pernah dengar syarikat 2 ringgit? ini bermaksud syarikat meletakkan saham sebanyak RM2 ringgit sahaja. Anda akan dapat sijil saham (shares certificate) sebagai bukti anda adalah pemengang saham. Sijil ini akan dikeluarkan oleh company secretary.


Contoh senang
Kita buat cerita sedikit, Bayangkan kereta dan capacity minyak kereta adalah 150 ringgit. Jadi full tank minyak kereta adalah RM150 . Jadi 150 ini adalah authorised capital anda.Dan anda memasukkan minyak s ebanyak RM50, jadi RM50 ini adalah paid-up capital anda.Anda tidak boleh isi minyak RM200 sbb capacity minyak kereta adalah RM150.Jikalau anda mahu juga isi RM200, anda kena upgrade capacity Minyak anda.

Menaikan paid-up anda,
Ada beberapa langkah yang boleh dilakukan untuk menaikan paid-up anda, antaranya memasukan duit tunai ke dalam syarikat. Then kami as company secretary akan mengeluarkan Form 24 yang baru.

kedua, apabila kita melakukan perniagaan, dan tidak mengambil gaji, maka gaji tertunggak itu boleh dijadikan paid-up capital anda

Ketiga, otherwise than cash and convert property anda sebagai paid-up capital (process ini sangat leceh)

Penting ke authorised dan paid-up ini?
Yes, sangat-sangat penting. Sebagai real case study contoh

1. Bank nk tgk jika nk mohon loan or apa2 fasiliti oleh bank
2. Permohonan lesen, contohnya :

 i) Lesen cidb, paid-up menentukan Grend yang anda dapat
 ii) Lesen Kementerian pelancong, perlukan paid up RM200K
 iii) Hendak dapatkan lesen expatriate kena ada RM500K

Sampai disini sahaja...
enjoy
contact me for apa2 soalan
azizamazizan@gmail.com
whatapp : 019-3960277


regards
azizam azizan..

Sunday, 22 November 2015

Senarai Business Loan / Pinjaman Perniagaan *Yang Saya tahu*

Loan perniagaan sebenarnya sangat banyak di Malaysia ini. Ramai yang tidak tahu kerana malas nak mencari dan kurang pendedahan. Mostly semua kewebsite hiburan, blog artis dan ramai tidak minat. Saya tahu serba sedikit tentang loan ni. Kerana saya suka research , bertanya, dan pernah pergi ke Bangunan INSKEN di Menara Usahawan putrajaya bertanya sendiri.
.
Saya masih belum membuat apa-apa Loan. Dan process masih sebenar masih kurang mahir.Tujuan cerita ini, adalah untuk perkongsian. Mungkin anda boleh meneruskan dan mungkin ada yang memerlukan dan mungkin ada yang telah membuat loan. Dan boleh berkongsi cerita dengan kami semua.

Bagi saya, sharing information adalah segala-galanya, mana tau sharing saya membantu anda, secara tidak langsung. Dapat juga saya pahala. Aminnnn~


Senarai Loan Perniagaan yang saya tahu :

1. INSKEN
Website : http://www.insken.gov.my/index.php/my/
Terdapat banyak program under INSKEN, dan apa yang saya paham. Untuk layak mendapat loan INSKEN ini, anda kena hadir Khusus yang di anjurkan oleh INSKEN. Then baru boleh buat loan (sila betulkan jikalau Saya silap) Criteria dia adalah :

Kena Pergi Khusus untuk memohon Tabung Usahawan Siszwahah (TUS)
Tabung boleh mohon Up to Rm 250,000.00 (Under Sme Bank), If 100k Kena ade guarantor
Kena Sediakan Proposal ( 5 Copies)
Khusus tu 5 hari 4 Malam. (RM250)
If bz, ambik weekend. Under Incubator, tp bayaran Rm600.00 (ini ambik weekend)

2.Graduate Entrepreneur Fund (TUS)
Website : http://www.smebank.com.my/sme-financing/programmes/graduate-entrepreneur-fund-tus/
*Program ini dibawah SME Bank khas tuk graduan dan tujuan utamanya adalah untuk mengalakan graduan-graduan melakukan perniagaan, Criteria dia adalah :

This Program is under Sme Bank
Concept dia (loan)
Kena pergi program under INSKEN baru layak untuk memohon

Financing Concept: 
Based on Syariah financing concept (e.g. Bai' Inah, Bai' Bithaman Ajil, Ijarah, Ijarah Thummal Bai',Bai' Istisna')

Ini saya copy dan paste --->
How To Apply For TUS
For applicants who are in business and exists in operation for more than two years, are exempted
from attending courses conducted by INSKEN and screening process at INSKEN
Applicants may submit their Business Plan to SME Bank nearest branch.Branch network.
Applicants who have no experience in business need to attend courses conducted by INSKEN.
Course registration can be made via online at INSKEN or by calling INSKEN;
Ms. Arni / Pn Nurashikin at 03-88805162 / 5195 / 5171.
After attending the course, applicants are required to submit five (5) copies of their Business
Proposal to INSKEN.
The screening process will be conducted by INSKEN and applicants are required to present their
business proposal. (Applicants who operate in Sabah / Sarawak are granted exemption from
attending the screening process at INSKEN).
If the business plan meets the requirements of the Fund, the proposal will be forwarded to the
relevant SME Bank’s branch.
SME Bank will then evaluate the application and provide feedback.

3. PERBADAN USHAWAB NASIONAL BERHAD (PUNB)
PUNB sentiasa buka setiap isnin pagi untuk taklimat program, jadi jika anda ada masa sila lah ke sana untuk dapatkan information lebih tepat. Saya masih belum kesempatan untuk pergi. Dan program Siswazah Perantis menarik minat saya. Terdapat pelbagai jenis product ditawarkan oleh PUNB Korang boleh melawat laman website mereka sendiri untuk maklumat lanjut :

4. TUNAS MEKAR 
Hanya kepada lepasan pelajar UiTM, seperti program Siswazah Peratis tujuan program adalah kepada mereka yang ingin berniaga. Yang saya paham, anda kena bertapa selama 6bulan kedalam bidang yang anda ingin ceburi. Sebagai contoh, anda minat priting, jadi anda akan training di dalam bidang printing sehingga program tamat, anda akan dapat elaun semasa program dijalankan. apa yang saya paham. Hanya graduan tunas mekar sahaja boleh membuka perniagaan di dalam UiTM. Saya telah pergi ke UiTM pada tahun lepas dan bertanya sendiri, sampai pergi ke HEP la. Macam mana nk apply, ada website dia, tapi saya lupa. Anda boleh walk-in tnya sendiri di INTEKMA Shah Alam. Program ni tidak dibuka sentiasa, ada masa-masa tertentu sahaja

5. TERJAU
Banyak program yang ditawarkan oleh teraju. Dan dipahamkan hanya bumiputera sahaja boleh memohon program ini.  Di antara program-program yang ditawarkan ialah :

i. program Syarikat Bumiputera Berprestasi Tinggi (TeraS)
Program ini menyasarkan syarikat Bumiputera berpotensi tinggi untuk berkembang maju dalam
jangka masa lima hingga sepuluh tahun akan datang.

ii. Dana Mudah Cara
*  Sehingga 1 Januari 2013, sebanyak RM 223.8 juta Dana Mudahcara telah diluluskan bagi 37 projek yang berkelayakan- Minimum Project 5 Juta
(Project yang akan memberi sumbangan besar pada negara)

iii. Skim Jejak Jaya Bumiputera (SJJB)
Secara kesimpulan, progaram ini ditujuan kepada syarikat yang ada potensi untuk pergi ke Berhad.  Ini target utama kami dalam masa 5tahun.

iv. Superb 
Penyedian Geran sehingga RM500,00.00
RM30 juta telah diperuntukkan untuk tahun 2014
Dibuka kepada Bumiputera yang ingin menjadi usahawan atau syarikat Bumiputera yang
beroperasi kurang daripada 3 tahun

6. INCUBATOR 
Jikalau anda didalam bidang I.T, Teknologu dan seangkatanya, adalah boleh memohon di dalam
program dibawah Incubator ini. Saya masih belum research habis tentang program INCUBATOR ini,
Jadi tak nak cite panjang. Takot tersalah info.

7. TUBE 2.0
         Program ini merupakan usaha kerajaan untuk membantu dan menyokong keusahawan di Kalangan belia. Team member kami telah terpilih untuk menyertaai program ini, Tetapi diatas kekangan masa, kami terpaksa menolak program ini. 
Cerita kami, 
1. Mula-mula anda kena apply di website tube,
2. Jikalau anda terpilih, anda dikehendaki menjawab exam online
3. Jikalau anda lepas ujian, anda akan dipanggil temuduga dan cerita apa anda hendak buat
4. Menyertaai program selama 2 minggu (kami sampai sini sahaja)
5. Di pahamkan anda akan dapat geran sebanyak RM15,000.00 dan anda mentor akan memantau anda,

8. LAIN-LAIN 
         Well, banyak lagi program lain seperti TEKUN, MARA,  jika anda berminat di dalam pertanian ada badan yang menguruskan, saya tidak ingat namanya. Anda boleh mengkaji sendiri, dan mungkin boleh berkongsi dengan saya. sharing is caring kn.

DISCLAIMER 
         Saya kena membuat penafian awal-awal, segala informasi semua diatas berdasarkan kajian saya sendiri. Saya suka mengkaji dan mendapatkan information. Keraja bagi saya information is everything.  Kajian ini telah saya lakukan pada tahun 2014, dan telah membuat slide sendiri. Jadi dari tidak digunakan, apa salahnya saya berkongsi kan, dan mungkin telah out to date sedikit, Dan Mana tahu kan, informasi ini berguna kepada memerlukan..

Saya juga reti membuat company profile, boleh whatapps terus kat saya
019-3960277 -ijam or zam
dan faceobook saya : azizam azizan

Hanya berkongsi. Enjoy~~






Wednesday, 18 November 2015

Buka Company Account Maybank (Story saya)

Hari ini saya akan bercerita pengalaman kami untuk buka Company current Account di Maybank, di cawangan Menara Maybank Kuala Lumpur..Jadi sebelum saya berkongsi cerita.Mari kita tahu apa itu Company current account (kena paham basic dahulu)
,
Company current account berbeza dengan personal bank account, dimana tujuaan nya adalah untuk perniagaan, Jika anda ingin mendaftar company current account, anda wajib mempunyai sijil perniagaan daripada SSM, tidak kira enterprise (Form B) ataupun Form 9 (sijil perniagaan bagi Sdn. Bhd.)
.
Kenapa anda perlu mendaftar? jika anda berniaga, adalah penting untuk anda mendaftar kerana badan berkuasa tidak boleh freeze account anda, Jikalau anda berniaga mengunakan personal account, dorg ade kuasa untuk freeze account anda disebabkan personal account bukan untuk berniaga, (kecuali terdapat kesangsian di akaun anda, diorang boleh freeze) .
Confident orang Meningkat - well, jika anda ada company account, keyakinan org terhadap anda semestinya meningkat. 
Limit Pengeluaran - Berbeza dengan personal account di mana limit adalah RM5,000.00, Company account mempunyaai limit yang tinggi. Macam kami, limit account kami up to  RM50,000.00 limit kami, dan kami tiada masaalah untuk cashkan wang itu. kerana itu adalah duit kami.
  Dapat cheque book - Anda akan dapat cheque book,
.
Jangan salah paham
Disebabkan saya dalam bidang company secretary, ramai salah paham dengan condition singatory ni.
1.  Ingat Anda yang determine condition sign anda, sebagai contoh Solely by, Jointly By, either one. Bukan bank yang tentukan, anda sendiri yang tentukan
 Solely by bermaksud sorang sahaja sign
Jointly by ditandatangan oleh kedua orang
Either one - Salah sorg director boleh menadatangan.

2. Tidak semestinya pengarah syarikat yang perlu tandatangam - ""Ini memang kerap orang bertnya", ingat!!! anda yang decide sapa yang sign, tidak semestinya pengarah atau shareholders di dalam syarikat anda. Sesiapa sahaja boleh, tetapi anda perlu approve nama meraka di dalam resolusi anda.

Ok, ini langkah ringkas untuk anda ada untuk membuka account perniagaan di Maybank. Saya story pasal Sdn Bhd, enterprise kami buka 2 tahun lepas, tapi story lebih kurang sama.

1. Anda kena bawa document di certified by company secretary such as Form 9,24,44 and resolusi

2. Salinan resolusi.. (if ade yang nak tgk contoh boleh request).. Nanti saya email

3. Introducer - Ini yang masaalah bagi kami semasa nk buka account dulu. Untuk maybank account, anda kena ada introcuder. Introducer mestilah syarikat yang telah membuka account di maybank selama setahun. Tetapi disebabkan kami sudah account sendiri. So kami cop diri sendiri je.

4. Semua director kena hadir, sebab tu ramai foreigner tidak buka account maybank. Kerana leceh, dorg nk semua hadir semasa pendaftaran. Dan yang pengeluar duit perlu di cop jari.

5. Deposit RM2,000.00, well anda kena deposit kan RM2,000.00 kedalam bank account anda, 
jangannnn risauuuu. Duit tu anda boleh keluarkan. Dia deposit kedalam account kejap je.

6. Cop bulat, Bukan common seal tau. Just bawa rubber stamp je..   

Selesai, anda kena tunggu dalam masa seminggu dua untuk pembukaan ini. Nampak leceh, tetapi senang sebenarnya, Yang penting pilih branch yg berdekatan dengan anda.

*Information tambahan - 
1. Kalau anda mahu buka account hari cuti - hanya cawangan midvalley sahaja yang boleh
2. Hari weekend tidak boleh cash kan duit, walaupun bank buka sabtu dan ahad. Sebagai contoh, kami ada bank account di klcc akan tetapi hanya hari biasa boleh cashkn duit.
3. Kalau nak account internet banking - kena keluar resolusi lain. nk contoh? sila whatapp 0193960277 (zam)
4. Anda kena bayar fees setiap bulanan kepada maybank. Tidak silap saya RM10 sebulan rasanya.

Ada apa-apa soalan, contact saya di
email : velvetgroups@gmail.com
whatapp : 019-3960277
fb : azizam azizan

Disclaimer : Saya hanya berkongsi berdasarkan pengalaman saya, jadi kalau ade perubahan, itu saya tidak tahu. 


  




Thursday, 12 November 2015

Senarai Kod Lahir / IC

Dalam bidang secretariat or bidang-bidang pendaftaran selalu di request Tempat Tingal Pengarah.
Jadi sebab selalu sgt saya lupa tmpt lahir dorg.
.
Jadi saya shares senarai kod lahir mengikut negeri. Hanya perkongsian :)


BIL
NEGERI
KOD I/C
1
Johor 
01, 21, 22, 23, 24
2
Kedah 
02, 25, 26, 27
3
Kelantan
03, 28, 29
4
Melaka 
04, 30
5
Negeri Sembilan 
05, 31, 59
6
Pahang 
06, 32, 33
7
Pulau Pinang 
07, 34, 35
8
Perak 
08, 36, 37, 38 , 39
9
Perlis 
09, 40
10
Selangor 
10, 41, 42, 43, 44
11
Terengganu 
11, 45, 46
12
Sabah 
12, 47, 48, 49
13
Sarawak 
13, 50, 51, 52, 53
14
Wilayah Persekutuan (KL) 
14, 54, 55, 56, 57
15
Wilayah Persekutuan (Labuan)
15, 58
16
Wilayah Persekutuan (Putrajaya)
16
17
Negeri Tidak Diketahui 
82