Thursday, 9 June 2016

Company Bill 2015 - Apa Yang Kita Sudah Tahu

Disclaimer :Companies bill as at 10 May 2016 - 
Ini daripada pemahaman saya, if salah sila betulkan

Well, adalah tugas seorang Company Secretary untuk mengetahui secara terperincil tentang akta syarikat ni. Tapikan saya pn lemah lagi, hehe. banyak betul nk di hafal. 

Dan tahukah anda bahawa Akta Syarikat (companies act 1965) akan bertukar dan tidak akan digunakkan lagi. tapi rasanya ramai tidak tahu tentang akta syarikat nie. Untuk pengetahuan korang, semua syarikat di Malaysia mengunakan akta nie. Semua syarikat wajib mengikut undang-undang yang di tetapkan oleh akta syarikat 1965. Jadi tugas kami sebagai company secretary adalah memastikan syarikat tidak melanggar peraturan yang di tetapkan oleh SSM.

Dan SSM telah memperkenalkan akta baru untuk menganti akta yang lama ni. Bermakna banyak pekara akan berubah dalam tempoh setahun dua nie. Akta ini telah diluluskan oleh Dewan Rakyat pada April 2016, so sekarang hanya menunggu masa tuk diguna pakai.But estimate setahun lagi.

.Dan baru-baru ini, saya menghadiri seminar Companies Bill di SSM
* Well kami kena kumpul point tuk lesen proffesional kami. 


Jadi Apa yang kita sudah tahu daripada akta syarikat yang baru ini?

Effective date 
Akta ini sudah diluluskan oleh parliment, dan daripada kata SSM. Rasanya akan guna pakai pada tahun depan

Bilangan Pengarah : 
Sdn Bhd (Boleh seorang (1)
- Berhad 2 orang minium

Shareholder
-Seorang dah cukup untuk menjadi Pemegang Saham 

Secretary
-Masih sama, still kena ada Company Secretary yang berlesen

Audited Account
-Syarikat dormant boleh ada pilihan untuk buat ke AGM ke tidak. Macam mana nk determine status audit tu, SSM belum finalize lg


Annual General Meeting
-Sdn Bhd - tidak perlu dah buat AGM

-Berhad - Masih sama seperti sekarang

Annual Return/Penyata Tahunan 
-Kena submit ye, dalam tempuh 30 hari dari tarikh incorporation selepas setahun. So rule 18bulan semua tiada dah.

Tiada lagi capital/saham syarikat 
-Dipahamkan tiada lagi paid-up & authorised capital, so kita tunggu dah lihat. mcm mana badan kerajaan lain nk adapt benda nie. nmpk sgt akan ade masaalah nti. hehe 

Communication 
-Communication diantar ahlu syarikat boleh di buat secara hardcopy atau elektronic atau apa sahaja comunication yang di persetujuai oleh syarikat tetapi kena ada di dalam consitution.

Memorandum of Association 
-Dah tak de, dia digantikan dengan consitutions. 

Sijil Saham/ Shares Certificate 
-Sudah tidak wajib menyediakan sijil saham ini, so kedai priting akan tereffected la lepas nie.


Sampai disini sahaja blog kali ini dan daripada permahatian saya. Mostly perubahan adalah kepada syarikat Sdn Bhd bukan  berhad (public limited company) Syarikat Berhad tidak berubah sangat. Nti if ade news lain, saya update. Ada apa2 pertanyaat sila whatapp ke 0193960277/ijam

GAMBAR SEKITAR SEMINAR DI SSM PADA BULAN MEI LEPAS

Bersama Head Legal SSM. Encik Sufyan

Wednesday, 8 June 2016

Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT) - Kelebihan & Kelemahan yang perlu Anda Tahu


Alhamdulillah sekarang ini ramai orang mula berjinak dengan dunia perniagaan kerana mereka sedar bahawa untuk keluar daripada kemelutan ekonomi diri sendiri adalah daripada usaha anda sendiri. Jadi hari ni saya hendak menceritakan  Kelebihan dan Kelemahan Syarikat PLT ( Perkongsian Liability Terhad)

Sebelum itu, untuk megelakkan kekeliruan

Bahasa Melayu : Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT)
Bahasa Inggeris :  Limited Liability Partnership (LLP)
*Maksudnya sama ye~  
Website saya : www.velvetcorporate.com 

Jadi sebelum cerita kebaikaan dan keburukan adalah penting untuk anda memahami criteria PLT ini. Sebab tidak guna juga anda membaca tetapi tidak tahu apa PLT ini

PLT merupakan bentuk perniagaan yang mengabungkan ciri-ciri syarikat dan enterprise. Ianya di wujudkan kerana memberi alternatif kepada perniagaan mendaftar perniagaan dan memberi akses status liability terhad kepada rakan kongsi. SSM memperkenalkan PLT ini pada tahun 2012, dan ramai perniaga mula berjinak mendaftar PLT ini.

Jadi apa yang membezakannya dengan Sdn Bhd & Enterprise?


  • Tidak seperti Sdn Bhd, PLT tidak perlu mengeluarkan saham, sebaliknya modal dalam bentuk kongsi oleh rakan kongsi.
  • Tiada keluaran saham (sebaliknya modal dalam bentuk modal kongsi oleh rakan kongsi);
  • Fleksibiliti membuat keputusan, sbb tiada EGM or AGM perlu dibuat
  • Tiada keperluan formal  untuk Mesyuarat Agung Tahunan;
  • Tiada keperluan untuk mengemukakan penyata kewangan kepada SSM; dan
  • Akaun tidak perlu diaudit.


Jadi apa kelebihan PLT ini?


  • Kos mendaftarkan PLT adalah lebih murah berbanding pendaftaran Sdn.Bhd.
  • PLT tidak wajib mempunyai company secretary mahupun melantik firma akaunting berbanding Sdn.Bhd, sebaliknya wajib melantik compliance officer.
  • Tidak perlu mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan dan tidak akan didenda jika tidak melakukannya.
  • Tiada keperluan untuk mengemukakan penyata kewangan (Annual Return) kepada SSM
  • Akaun perniagaan tidak perlu diaudit.Tetapi syarikat boleh membuat akaun untuk memantau perniagaan sendiri
  • Cukai LHDN lebih rendah berbanding enterprise.
  • Boleh Convert kepada Sdn Bhd 
  • Hutang ditanggung oleh PLT bukan sepenuhnya oleh pemilik. *Tetapi ingat, if pengarah yang sign aggrement. Anda still kena kejar oleh bank ye.

Kelemahan dia pula

Untuk pengetahuan anda, PLT baru sahaja diperkenalkan oleh SSM pada 2012. Jadi

  • Pembukaan bank account akan mempunyaai masaalah sedikit, sebab most bank tidak biasa dengan LLP ini
  • Officer SSM di peringkat negeri pun masih belum faham tentang Proses PLT ini
  • Anda susah mendapat loan di atas perniagaan PLT kerana anda tidak perlu membuat audited account, jadi loan di atas personal director je lepas.
  • Process pendaftaran susah, Mostly company secretary tidak menawarkan services ini, jadi anda kena mendaftarnya sendiri
  • Anda tidak boleh membeli saham di atas perniagaan LLP
  • Compound / Saman sedikit mahal

.
Jadi sampai disini sahaja blog saya kali ini, Harap sedikit ilmu saya ini. Membantu ye~

Selalu saya dapat soalan :
Yang mana better utk saya buka??
mcm mana nk daftar PLT atau LLP ini
yang ni kena tunggu next update ye
hehe

tuk sebarang persoalan boleh direct whatapp 0193960277/ijam