Saturday, 25 February 2017

Attending Kelas Antenatal di Hukm/PPUKM Kuala Lumpur, (Kelas Mengandung) - Sesi 25 Feb 2017

Hai Semua, Asalamuaailaikum kepada yang muslim, and salam sejahtera to all non muslim.
Sapa Sangka pejam celik saya sudah hampir menjadi bapa. Topic ini berlainan sedikit, sebab nk cover or berkongsi pengalaman saya tentang kelas Antenatal di HUKM Kuala Lumpur.


Bagi yang tidak mengetahui, kelas Antenatal adalah kelas tentang mengandung.

Pelbagai ilmu tentang ibu mengandung di kongsikan disini. Antaranya cara penafasan yang betul, kedudukan persalinan yang betul, penjagaan selepas bersalin, teknik penyusuan bayi yang betul dan akhir sekali belajar senaman yang betul dan cara pemandian bayi yang betul.

Story Time

Ok, kelas yang saya attend ini. Anjuran HUKM, dan hanya sebulan sekali. Bayaran dia RM150.. Mahal?? for me, ilmu ini kita nk pakai lama. Jadi saya rasa better kita attend sekali seumur hidup. Sebab kita belajar teknik yang betul dari dengar or baca blog pantang larang, adalah better kita dengar sendiri daripada pakar. Tugas ibu bapa besar wooo. juga Ada sesi tanya pakar. Jadi disitu pelbagai soalan boleh di lontarkan.

Di antara soalan adalah

1) Adakah makanan pedas sesuai utk ibu mengandung?
2) Boleh kan ibu selepas bersalin terus pulang ke kampung selepas bersalin. Sebagai contoh saya ni nk terus pulang ke Johor?
3) Apakah teknik penafasan yang betul semasa bersalin?
4) Kenapa bayi kerap kuning?
5) Makan nenas/durian tajam untuk bayi?

Ini adalah antara soalan2 yang di tnya,
*Nak tahu jawapan?? kena pergi lah kelas ye. Sebab doctor ngn ketua nurse akan explain betul2
Nti saya expalin tersalah pula. hehe

Untuk pengetahuan anda, kelas penuh dengan sesi-sesi topic yang berlainan setiap 2 jam

antara topic-topic yang di cover adalah :

8:30 - 9:30am - Pain Relief in Labout -
10;00- 10:40 - Kehamilan/kelahiran Normal & Abnormal
10:40-11;15 - Penjagaan selepas bersalin & Family Planning
11:15- 12;00 - Lawatan sekitar bilik persalinan HUKM (better kepada yang bersalin sini)

rehat (makan tenghari)

2;00-2:30 - Tanyalah Pakar (ok sesi ni best, boleh tnya doctor pakar apa sahaja soalan)
2:30 -3;15 - Pendaftaran Kelahiran & Penjagaan Bayi baru lahir
3;15- 4;00 - Penyusuan susu Ibu
4;00 - 5;00 - Senaman

Jadual nampak pack? for me, semestinya tidak.

Sebab ini bukan kelas nk jawab exam, ini kelas ilmu kita nk guna tuk sepanjang kehidupan kita. Walaupun mereka membuat sesi bertanya pakar
But anda boleh je bertanya sbb  Nurse dan doctor yang mengajar sangat baik dan kelakar.
Jadi sesi ini sangat tidak boring.

Apa yang saya dapat selepas attend kelas ini? 

Selepas attend kelas ini, soalan2 yang terbuku dlm kepala saya sudah terjawab, sebab ada yang mengatakan bini masa bersalin tidak elok berjalan. Jawapan sebenarnya salah. Bini wajib berjalan sebab akan memudahkan process kelahiran, dan selepas ini. Confirm saya tidak panic bila bini kata sakit nk bersalin.

Saya juga belajar cara yang betul mandikan bayi, teknik penyusuan ibu yang betul,
Daftar Nama bayi. dan yang paling penting adalah : Cara membantu isteri semasa di bilik kelahiran, daripada bernafas teknik penafasan, teknik urutan dan senaman yang betul

Jadi kepada mereka yang tengah membaca blog ini, dan tengah servey dan merancang nk pergi.
Jawapan saya, mmg kena pergi sebab ilmu ini kita nk pakai lama.
Walaupun kos dia RM150 dan satu hari.
But kita dah tau macam-macam.

Jadi di bawah sekitar gambar sewaktu kelas itu berjalan. Dan kepada nurse dan doctor yang memberi cerawah. Anda memang best dan sempoi... ;)



Volunteer, But mengigil nk mandikan patung ini


Tengah belajar cara senaman, teknik penafasanm urutan yang betul yang akan membantu ketika ibu bersalin nti

Jadi kepada bapa/ibu. Pergi tau, sebab doctor ngn nurse banyak kongsi pengalaman mereka, and selepas attend ini. Saya lebih menghargaai ibu mengandung, sebab susah rupanya mengadung ini. Dan kita sebagai suami memang memainkan peranan. Jadi daftar tak daftar ye.

dan promosi skit, perlukan khidmat company secretary. Just roger saya ye.
Selamat menjadi ibu dan bapa yang baik.



Monday, 6 February 2017

Jenis Lesen Perniagaan yang Perlu Anda Tahu..(Selain Mendaftar Syarikat Di SSM)

Topic ini saya tujukan kepada para perniaga.
 Untuk pengetahuan anda,
Anda boleh sahaja mendaftar syarikat di SSM dan SSM tidak akan reject permohonan anda.
Dan adakah iannya mencukupi?

Jawapannya tidak.

Sebagai contoh jikalau anda ingin melakukan perniagaan travel. Walaupun object clause ada sudah menyebut perkataan travel. Akan tetapi anda wajib mempunyai lesen dari kementerian Pelancongan.
wajib ke kena ada lesen ni?

selalunya kalau anda selalu berurusan dengan job kerajaan. mmg selalunya wajib kena ade lesen baru boleh beroperasi. Xde lesen takot kita menjalankan perniagaan x sah je,

Untuk pengetahuan anda, Malaysia memang terkenal dengan bureaucracy yang leceh nie . But kita ni berniaga

 Jadi sebelum kena kacau dari mana-mana pihak. Adalah better kita Apply lesen yang related dengan perniagaan kita. Bak kata perpatah sediakan payung sebelum Hujan.

*Disclaimer ini based on pemahaman saya. Betul ke salah anda boleh further research ye. Serba sedikit harap membantu anda,

*Dan saya company secretary, kepakara saya adalah akta syarikat sahaja. Jangan tanya bukan2 mmg saya x layan.

Sector
Regulator
Type of License
Manufacturing

Ministry of International Trade and Industry (MITI)


Kelulusan Lesen Berdasarkan Akta Penyelarasan Perindustrian, 1975

Royal Malaysia Customs

Kelulusan Lesen di bawah Seksyen 65, Akta Kastam 1967


Ministry of Health (MOH)

Kelulusan Lesen di bawah Peraturan 16 (1) Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, Kementerian Kesihatan Malaysia


Oil, Gas and Energy

Petronas

Lesen membekal / menjalankan perkhidmatan minyak dan gas daripada Petronas

Construction
Construction Industry Development Board (CIDB)
G1 – G7

Tourism

Ministry of Tourism and Culture (MOTAC)


Perniagaan Pengendalian Pelancongan & perniagaan agensi pengembaraan

Logistics
Land Public Transport Malaysia (SPAD)
Lesen Pengendali

Royal Malaysia Customs
Lesen Ejen Perkapalan/ Penghantaran

Healthcare

Ministry of Health (MOH)

Lesen untuk mengendalikan atau menyediakan kemudahan atau perkhidmatan jagaan kesihatan swasta


Telecommunication

Malaysia Communications and Multimedia Malaysia (SKMM)

Lesen di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia,1998- Individual Licence


Finance

Ministry of Finance (MOF)

-License to carry on banking business
- Lesen Insurans (AktaInsurans1996) - Menteri Kewangan
- Sijil AkuanPendaftaranFirmaPerunding


Bank Negara Malaysia (BNM)


Lesen untuk menjalankan perniagaan
perkhidmatan wang

Sports
Ministry of Youth and Sports
Malaysia Sports Commissioner Officer Certificate(if any)
Palm Oil Industry
Malaysia Palm Oil Board (MPOB)
Lesen di bawah Akta Minyak Sawit Malaysia 1998
Sea Reclamation
Marine Department Malaysia

Lesen Kebenaran bagi aktiviti mengangkut pasir menggunakan pengangkutan laut

Biotechnology
Malaysian Biotechnology Corporation
Bionexus Status Certificate

Business Services

Ministry of Domestic Trade, Co-operatives and Consumerism

-Perniagaanbagi sector perkhidmatan tidak dikawal selia (unregulated sectors); merujuk kepada garis panduan penyertaan syarikat asing dalam perdagangan, pengedaran dan perkhidmatan di Malaysia.
 • PerniagaanJualanLangsung (LesenJualanLangsung)


Ministry of Tourism and Culture (MOTAC)

• PerkhidmatanterapiSPA (SijilSPA)
• SijilPerhotelandenganpengkelasan bintang


National Film Development Corporation (FINAS)


Perfileman (pengeluaran atau / dan pengedaran filem)

Ministry of Home Affairs


Penerbitan dan Mesin Cetak
Distributive Trade

Ministry of Domestic Trade, Co-operatives and Consumerism


Kelulusan menjalankan Aktiviti Perdagangan Pengedaran di Malaysia (WRT)


jadi goodluck kepada yang nk berniaga. Ingat pendaftaran lesen tertentu ni mengikut business anda.
yang paling penting daftar syarikat tu dulu.

Azizam Azizan
0193960277

Saturday, 4 February 2017

AKTA SYARIKAT 2016 - Jadi better korg buka syarikat?

Akhirnya setelah bertahun-tahun rumor tentang akta syarikat nk berubah.
Akhirnya pada 31 January 2017. Akta ini telah di kuat kuasakan.
Untuk pengetahuan korang semua. Rumor akta nk berubah start dari 2012 lagi.
So that why ramai orang tidak pay attention.
Tiba-tiba terus naik notice effective. Memang ramai lah kelam kabut.
Mula-mula kata berperingkat. Lain plak jadi nya.
But sebagai secretary berlesen. Kena get ready juga.

Saya sendiri bajet akan effective pada awal tahun 2018. Saya pun kelam kabut study. Ye lah, walaupun masih kecil. Saya kena advise client saya. Sebab akta syarikat ini kesalahan dia mahal wooo. Cecah juta kalau buat salah.

Jadi kita mulakan apa yang Main perubahan yang kita sudah tahu..
Overall biarlah anda paham yang ini sahaja, kerana selebihnya. Biarlah Company Secretary berlesen yang paham. Korang sekarang kena mengenali secretary yang mahir

Jadi antara perubahannya

1) Seorang Pengarah- Mengikut akta syarikat 1965, Syarikat wajib mempunyai dua pengarah. Tetapi tidak lagi sekarang. Korang boleh seorang pengarah sahaja. Tetapi kena ada next of kinds. Bermaksud sesiapa yang secretary boleh contact jikalau umur kita tidak panjang.

2) Seorang Pemegang Saham - Seperti diatas, sekarang seorang pn boleh.

* Kelebihan nya, lagi senang kepada syarikat kecil, tp syarikat besar saya advise lantik je dua orang. Sebab leceh klu ada apa-apa terjadi. Tetapi business anda, anda decide

3) Company Secretary -
Mengikut akta syarikat 2016. Boleh refer section 235. Setiap syarikat wajib mempunyai Company Secretary. Like it or not. Korg kena ada orang mcm saya ye. hehe

4) Auditor -
Yes, sekarang sudah optional untuk membuat audited account. Tetapi appoint auditor adalah wajib.

5) No more AGM -
Yesss, SSM nk mudah kan syarikat kecil. Tuk syarikat limited by shares. Korang x wajib dah. Hanya syarikat berhad je kena buat AGM

6) DAN 600 akta yang lain.
For me, tak perlu lah korang tahu details. Sebab korg ni berniaga, better korang focus Sales korang tu.Benda benda remeh dan akta syarikat ini. Biar lah Company Secretary yang uruskan.
Korg kena cari yang korang selesa je. M

Jadi better ke Korang Buka Sdn Bhd?

* Terus terang, saya perasan SSM nk mudahkan syarikat kecil untuk berniaga sebab dia bagi banyak betul kelonggaran

tetapi*** korng kena tahu.

Di sebalik membolehkan Pengarah membuka syarikat sendiri.
Korang sebenarnya telah cenderung untuk melanggar akta syarikat.
AKTA SYARIKAT 2016 kesalah mahal tau.
Dan setiap submission ada Kos yang tersendiri.
Jadi hendak buka tu,
nti appoint company secretary yang berwibawa.
Rugi bayar saman mahal-mahal nie.

Ada soalan contact direct saya ye.
0193960277 or email azizamazizan@gmail.com
Goodluck dalam perniagaan anda ;)