Friday, 16 February 2018

Convert Enterprise ke perkongsian liabiliti terhad/LLP atau Convert Sdn Bhd ke perkongsian liabiliti terhad/LLP

Hi semua dah February 2018 dah sekarang ini,

Terima kasih kerana tidak jemu singgah ke blog saya. Untuk pengetahuan semua, saya di dalam  dalam process membesarkan perniagaan saya.
Sapa tidak sangka client saya sudah bertambah ke 60 lebih dalam tepoh yang singkat, dan saya akan merge firm. Jadi akan cecah 100 client dengan kadar yang cepat.
.
Dan paling best saya sudah berjaya beli type writter sendiri. Hehe
Setelah 2 tahun berniagaa ada juga typewritter sendiri. happyy nyaaa
Well, penting tau secretary mempunyaai typewritter sbb kami nk type pelbagai benda.
.

Jadi berbalik kepada topik asal, saya nk sentuh tentang conversation antara

Kes A
1) Enterprise kepada PLT/LLP
2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP

dan

Kes B
3) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada Sdn Bhd
4) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise

 Jadi kita berbincang kepada kes pertama iaitu :-

1) Enterprise kepada PLT/LLP
- yup, di dalam akta perkongsiaan memang ade mention tentang convert ni.
anda boleh refer kepada Section 29 Akta perkongsian iaitu
Conversion from conventional partnership to limited liability partnership'

2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP di bawah sectio 30 Akta perkongsiaan iaitu
Conversion from private company to limited liability partnership
(Boleh direct whatapp untuk pertanyaan lanjut 0193960277)

Tapi topik kali ini saya hendak sentuh kes B sebenarnya.

Sebab ramai sgt sgt sgt orang tanya mereka nk convert  
     i. perkongsian liabiliti terhad kepada mereka kepada sdn bhd.
     ii.  perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise.

dann jawapannya
TIDAK BOLEH. dan tiada istilah convert, bila ada ada perkongsian liabiliti terhad anda tidak boleh pergi kemana-mana.  Anda tidak boleh convert naik ke sdn bhd atau turun ke enterprise.
Kalau anda tidak mahu teruskan, anda hanya boleh tutup sahaja perkongsian liabiliti terhad tu.
.
Dan penutupan dia sgt sgt susah sbb saya dah handle satu kes personally.
Jadi sesiapa ada soalan boleh direct contact kami di whatapp
0193960277 Azizam atau visit website kami www.velvetcorporate.com 
Pendek sahaja kali ni. Berjumpa lg next topic. saya akan update selalu selepas ini.
Insyallah




Thursday, 23 November 2017

Kepada org baru berniaga : Jangan terburu-buru membuka syarikat sdn bhd.

Hi semua, memang tidak di nafikan keadaan ekonomi di malaysia. Kurang memberangsangkan sekarang.
dan hari ni saya nk berkongsi sedikit pengalaman saya.

Untuk pengetahuan semua, saya Azizam seorang company secretary berlesen. dan tugas utama saya membantu usahawan membuka syarikat sdn bhd. Boleh refer website saya or contact sy direct
www.velvetcorporate.com or 0193960277
Mcm saya, saya akan tanya mereka

1. Berapa lama sudah berniaga.
2. Pernah ade pengalaman dengan perniagaan atau baru sahaja berniaga.
.
jikalau mereka mmg baru nk berniaga, saya mmg tidak akan saran buka terus sdn bhd terus. 

Saya akan sarankan mereka buka enterprise dulu.
.
Memang enterprise tidak boleh convert ke sdn bhd.
Tp saya tidak mahu client terikat nak bayar 

1. secretary fees
2. audited fee, 
3. accounting, 
4. taxation lagi.
Sales pun tidak menentu dan terikat dengan fee. Last2 sakit nk bayar semua tu.

Estimate peryear adalah RM2k to RM5K permonth.
.
Tidak nafikan syarikat sdn bhd mmg entity perniagaan yang terbaik. Tetapi cost dia lagi banyak daripada enterprise. As secretary mmg akan saya akan advise buka sdn bhd.
Tetapi as business owner, kepada yang berniaga awal2 ni saya akan saran buka enterprise dulu.

belajar susah senang perniagaan ni. If perniagaan tidak jadi, tutup sahaja enterprise tu.
If tahun ke 2 or tahun ke 3 perniagaan ok.
cpt2 buka sdn bhd. Semua entitiy perniagaan ok.
.
Tak perlu terburu-buru dalam perniagaan ni. yang penting kejar sales and buat networking and marketing.
.
p/s : tengah settelkn kes client kena compound sbb tak buat Annual return dan Audited Account.
.
www.velvetcorporate.com

Sunday, 5 November 2017

Daftar SSM Biz Trust

Hai Semua

Terima kasih kerana sudi membaca blog saya.
Kurang update sekarang sebab terlalu sibuk kerana tidak mempunyaai staff

Dan hari ni saya nk berkongsi product baru daripada SSM iaitu SSMbiz Trust

daripada pemahaman saya,  kewujudan product ini kerana SSM nk semua perniagaan online or services provider mendapatkan logo ini untuk diletakkan di website mereka.

Secara tidak langsung mengatakan website kami adalah perniagaan yang sahih.
.
Dan yang best dia. Sekarang ini pendaftaran adalah percuma. Jadi apa lagi cepat-cepat lah mendaftar
.
Saya sudah ada.
Boleh refer website saya dan sijil saya.
korang boleh mendaftar disini

https://biztrust.ssm.com.my

dan website saya adalah
www.velvetcorporate.com


j


Tuesday, 26 September 2017

Sewa Virtual Office @ Office Maya - Apa Perlu Anda Tahu...

Hi Semua, Sudah Hampir October 2017
Dan hari ini saya hendak isu yang saya perasan tentang Virtual Office @ Offis Maya ini,

Jadi sebelum itu, apa maksud Virtual Office ini?
Untuk maklumat tuan, Virtual Office atau office Maya adalah solution kepada syarikat yang masih belum mempunyaai Alamat Perniagaan Kerana mereka menawarkan khidmat meminjam alamat ruang dan bilik meeting dengan harga yang berpatutan.

Terdapat beberapa pakej yang selalu mereka tawarkan. Antaranya adalah
1) Sewa Alamat sahaja
2) Sewa Alamat siap nombor telephone
3) Sewa Alamat siap bilik kecil.
Harga anda kena tengok pakej yang bersesuai untuk anda.

Jadi hari ini saya nak tekankan Kebaikan dan Keburukan Virtual Office.

1) Kebaikan
  1.  Murah - Tidak nafikan ianya jauh murah terutama kepada anda yang baru mula berniaga,
  2.  Cost effective - Tidak semua orang akan ke office, Terutama nya berniaga online or menawarkan contruction business, jadi virtual office adalah pilihan terbaik.
  3. Cantik - Mereka services provider jadi office mereka mmg cantik and presentable. Siap ada reception yang cantik.
  4. Setiasa ada orang di office - Ingat, kadang-kadang orang akan datang ke office tanpa memberi tahu. Jadi bagus nya virtual office ni. Sebab sentiasa ada orang.
  5. Complete - Office dah siap tempat meeting, mailbox, internet, jadi virtual office mmg bagus
  6. Alamat Office Cantik - Selalunya lokasi virtual office ni lokasi strategic, antaranya di KLCC. Jadi kalau kita nk sewa mana mampu kepada yang awal-awal berniaga ni.
2) Keburukan
  • Ok, hari ni saya nk highlight tentang isu yang paling hangat. Iaitu should You sewa virtual office ini atau tidak?
  • Jawapan nya terpulang dengan sapa anda berurusan, kerana jikalau anda berurusan dengan badan kerajaan seperti Kementerian Kewangan (M0F) , (CIDB) , kementerian perlancongan, immigration, dan seangkatan .Mereka semestinya akan reject sebab office maya memang tidak akan diterima.

    Jikalau office kecil tidak mengapa, tp office Maya confirm kena reject (mereka akan datang site visit)
  • Jadi anda kena tahu dengan sapa anda berurusan.

    Jikalau tidak terlibat untuk perlesenan anda boleh kekal dengan virtual office. Jika yaaa, jangan sewa virtual office sebab rugi duit nti.
  • Ini real case study saya,
    My client dia sewa Regus (virtual office) dan apply mof status bumi, dan terus kena reject, Sbb MOF tidak terima virtual office. (Tetapi kekadang lepas juga). Tp try avoid benda ni. Sebab nti rugi. 


Jadi sampai disini sahaja topic kali ini.
ini website saya www.velvetcorporate.com
dan my phone 0193960277 if ada sebarang persoalan.

Sampai disini sahaja
Azizam Azizan
Company Secretary
-

Sunday, 13 August 2017

MyBaby My Photoshoot - Aleesa Azizam

Just untuk pegetahuan semua.
Selain company secetary. Saya juga membuat part time photography di bawah nama
karya Cinta Photo.
Boleh search di facebook dan instagram
.
Jadi hari ni saya nk sharing Gambar photoshoot Baby saya

Aleesa Azizam
Props : Pakai tudung Bini je. hehe
Props kedua : Mainan Anak Buah & Selimut
Props ketiga : creativity Bro. kena creative hidup nie. hehe

Jadi tengok sendiri ye.

Ini dengan caption. My beautiful Baby ;)

Ini konon-konon kena gantung baju. Susah nk dapat buat pose ni. Al maklum bby sentiasa bergerak-gerak

Acah acah Butterfly skit. hehe


Ini kononnya tengah belajar kapal. susah nk buat sampan tu. Sebab Aleesa non stop tendang-tendang

Yang ni dahulu saya shares. Sebab memang byk lagi On the way.
Apa-apa boleh contact saya di whatapp
0193960277  or email velvetgroups@gmail.com
Once again
Thank singgah blog saya ye

Anda BlackList SSM/ Saman SSM. Apa perlu anda tahu?

Hi Semua, Hari ini saya nk update blog tentang Blacklist SSM.
.
Untuk pengetahuan anda Bukan SSM sahaja, semua badan kerajaan sudah mula sibuk compound mengcompound ni.
Dan semenjak tahun 2017 (Pengenalan Akta Baru, SSM sangat-sangat lah active cari kesalahan pengarah ni)
.
Sebagai contoh badan kerajaan jadi sangat aktif
Baru-baru ni, KWSP Sendiri melawat office saya, kerana Client saya tidak carum, mereka tidak dapat cari pengarah. Jadi saya lah jadi mangsa.
stress jadi mangsa? semestinya tidak. jadi saya claim lah kat diorang nanti. hehe
.
Sebelum itu ini website saya ye : www.velvetcorporate.com
dan saya kena disclaimer :
Semua perkongsian adalah daripada pengalaman saya. Betul or salah terpulang kepada anda.
.
.
Berbalik kepada topik sharing saya hari ini.
Isu Paling kecoh iaitu : Blacklist SSM


Hmmm, ikutkan semenjak tahun lepas lagi isu ni dah mula kecoh.
Jadi apa Blacklist SSM ni? Ada effect CCRISS and Ctos Ke?

Jawapan nya Semestinya Tidak*Buat masa ini laa.

Anda kena paham,
apabila anda kena blacklist daripada SSM, Bermakna adalah terlah dicompound daripada SSM.
Jadi anda diminta clearkan nama baru boleh proceed serah simpan dokument yang lain

Kalau kita di pihak SSM, agak Fair bagi mereka, Sebab anda sudah melanggar akta syarikat di syarikat lain. Ade hati pula nk jadi pengarah Syarikat lain. hehe
.
Jadi Jikalau anda kena Compound
  1. Anda Belum Lagi Effect kepada CCRRIS dan CTOS
  2. Bankruptcy pun tidak effect lg
  3. Anda boleh travel ke luar negara dont worry. hehe. Tidak sekejam pinjaman PTPTN
  4. Anda selalunya tidak boleh jadi pengarah syarikat lain (sila jelaskan compound itu lah ye.
    *So far tidak link dan governement agency lain. Harap sentiasa tidak link la.
Jadi apa yang perlu anda buat???
  • Advise saya simple sahaja, contact lah secretary anda. Biarlah pakar selesaikan.
  • If anda sudah tiada Company Secretary, baru lah cari (seperti Contact saya) biarlah pakar yang menyelesaikan. Boleh whatapp 0193960277
  • And ready je lah bayar compound tu. Saya minta contact secretary, sebab pandailah kami dah dptkan pengurangan compound tu.  
Effect Tak Bayar
  • Nama anda akan sentiasa Blacklist
  • Default Compound jadi compound itu berterusanan lah ye.. 
Selepas selesai Blacklist
  • Haa, Jadikan pengajaran. Lepas ini ikut akta syarikat ye. Compound Mahal Sekarang ni
  • Dah selesai nama pn tidak blacklist lah. Anda boleh menjadi pengarah di syarikat lain seperti biasa


Setakat ini sahaja, nanti saya akan update selalu.
Sebab Ramai juga baca rupanya.
Jadi selamat berniaga dan patuhi akta syarikat ye.
Nk buka Syarikat or tukar secretary sekitar KL
Contact sahaja saya.
:)

Saturday, 17 June 2017

Rumawip Jalilmas - Cerita Saya Membeli Rumawip

Update skit : July 2017
Ade perubahan story, skrg sblm undi dah kena jelaskan 10%
(lain dengan kami dulu) - maybe sebab ade yang cancel lepas cabut undi.

Blog dibawah story pengalaman saya sblm ade perubahan ye.Selamat membaca

Hi semua, sekali lagi terima kasih singgah blog saya.
Website dah ready ye. Ini website saya :

www.velvetcorporate.com

Hari ini saya ingin berkongsi Pengalaman saya membeli rumah wilayah.
Dan rumah saya beli adalah di Jalilmas. Sebab tiada siapa nk shares story. Jadi saya shares Story saya.
Mana tau ade yang membantu nanti. ;)

Untuk Pengetahuan semua, Rumah Jalilmas adalah project di bawah DBKL.
Jadi iannya murah kerana di pahamkan tanah dia di miliki oleh DBKL Sendiri.
Jadi sebab itu  murah.

Jadi hari ini saya hendak berkongsi pengalaman saya membeli rumah di Jalilmas ini.
(ini based on my experience ye, kalau salah or tidak betul itu. adalah risk anda)




Story Times

Sebelum kita start better kena paham Syarat melayakan anda membeli

Syarat dia
1. Warganegara Malaysia
Berumur 18 tahun dan ke atas
2. Pendapatan kasar bulanan di bawah RM10,000.00 (Bujang) dan RM15,000.00 (Suami dan Isteri)
3.  Menetap atau bekerja di Wilayah Persekutuan
*Bujang pun boleh, sebab kawan saya dua orang bujang lepas beli rumawip ni.

website : https://rumawip.kwp.gov.my/user/login

Jadi bagaimana Apply?
Terdapat dua cara untuk apply

1. Under DBKL :
Anda apply direct sendiri Di website DBKL, Key IN semua information then tekan apply.

  • Document pastikan jangan hntar by post (sebab bila sy hntar by post) hilang tah kemana, kena resubmit. Kan Leceh tu. 
  • Hantar direct ke menara DBKL, location di dekat belah bawah, hantar kejap je. (ambil la cuti or upah runner kejap. 
  • If korang tanya nape call tidak berjawab. (Sebab staff kat bawah tu sorang je (masa saya pergi dululah) dengan orang walk in lagi mmg susah lah dia angkat phone. So pergi sendiri DBKL tu
  • Time ini tidak perlu lagi bayar Deposit  
  • Lulus Baru bayar deposit


2. Terus under developer :

  • First check developer sapa. Jalilmas adalah Kayamas, office dia dekat Jalan Klang lama. Jadi saya berurusan disitu
  • So if nk cepat. Memang saya advise direct dengan developer Sebab under developer kita kena bayar deposit (Harga deposit Bergantung kepada harga rumah dan berapa developer minta) 
  • Kenapa better bayar? Sebab kita dah book dulu, so kita "seriousbuyer" Nk dapat unit tu senang sedikit.. Sekarang bergantung loan kita dengan bank sahaja. (tp bergantung kepada rezeki juga)
  • Ingat rumawip ni berebut, sebab murah. So better ade duit terus under developer. 
  • Yes refundable if loan kita tidak lulus

So mana better? Memang under developer. Ingat rumawip ramai berebut. Sapa cepat dia dapat.
Lagi-lagi bawah 200k punya project.

Cabut Undi

1. Under DBKL -

  • Saya under DBKL, jadi bila lulus sy dapat email dari developer mcm nie. Lepas dapat email terus jelaskan deposit and booking fees. Then Cabut Undi
  • Lepas cabut undi dia akan bg kertas. Kertas tu korang kena ada sebab nk apply loan nti 

Email lulus daripada developer

2. Under Developer :

  •  Saya juga membantu kawan saya membeli Jalilmas . Dia kami buat terus under developer. Sebab under DBKL lambat skit.
  • Cara dia. tidak perlu daftar dekat website, just bawa document yang mereka minta sekali deposit/booking fee. Nti mereka settelkn
  • (2/3 tiga bulan baru lulus) 
  • Tp if tidak lulus tu. Tiada rezeki lah tu.  
  • Agent saya Marcus. Ok services dia. 

Document yang mereka minta

  • Borang permohonan(dicetak dari portal RUMAWIP)
  • Surat Akuan Sumpah (salinan asal)
  • Salinan Kad Pengenalan (MyKad) Pemohon
  • Salinan Kad Pengenalan (MyKad) / Pasport Pasangan
  • Salinan Surat Nikah / Sijil Perkahwinan / Surat Cerai / Sijil Kematian
  • Penyata Gaji Terbaharu Pemohon (atau penyata bank 3 bulan terbaharu ​bagi permohonan tiada slip gaji)
  • Penyata Gaji Terbaharu Pasangan (atau penyata bank 3 bulan terbaharu ​bagi permohonan tiada slip gaji)
  • Penyata KWSP atau Penyata Cukai Pendapatan Pemohon bagi permohonan yang tiada KWSP (EA/EC Form) ; atau Penjawat Awam hendaklah mengemukakan Penyata Cukai Pendapatan (e-BE Form) sekiranya tidak mencarum KWSP
  • Penyata KWSP atau Penyata Cukai Pendapatan Pasangan bagi permohonan yang tiada KWSP (EA/EC Form) ; atau Penjawat Awam hendaklah mengemukakan Penyata Cukai Pendapatan (e-BE Form) sekiranya tidak mencarum KWSP
  • Bil Elektrik dan Bil Air Tempat Tinggal atau dokumen lain sebagai bukti kediaman (mandatori)
  • Sijil Kelahiran (MyKid) Anak
  • Salinan Kad OKU Pemohon / Pasangan / Anak (jika berkaitan)
  • Surat Pengesahan Majikan Pemohon
  • Surat Pengesahan Majikan Pasangan
  • Salinan Perjanjian Jual Beli Hartanah yang dimiliki (jika berkaitan)
*Setiap rumah satu Complete borang ye. Bermaksud 2 permohonan. Dua complete Borang. Tiga permohonan Tiga Complete Borang. Ramai ingat satu complete borang boleh apply semua. Salah ye.
* Dan saya Dapat info ini dekat website sahaja.

Apply Loan

Ok lepas encounter kekwn yang beli sama jalilmas ni. Loan setiap orang berbeza. Macam saya, saya akan story 2 cara. Sebab sy encounter dua cara ini

Private (Bank Loan)

Macam saya, saya kerja sendiri.  jadi kami guna bank loan. Selamat wife keje bank juga. Dapat jugalah staff rate (alhamdulillah)

Cara Bank macam ni ye

  1. Bayar Booking Fees. (Lepas dapat surat kelulusan.) awal-awal tidak perlu bayar. 
  2. Apply Loan
  3. Sign agreement Loan
  4. Bayar Balance deposit (if anda 100percent tak perlu) 
  5. Sign S&P

*If korang Guna KWSP , dah sign s&p dan isi borang. Baru Bawa ke KWSP.
Ingat lepas sign S&P bukan lepas bayar booking. Sebab saya ingat Borang booking tu dah cukup dah. Silap rupanya.


Government Loan

Cara dia terbalik skit. Sebab kwn saya under government loan
Cara dia begini :
  1. Bayar Booking Fees (sebab kami direct under developer) 
  2. Dapat surat pengesahan jawatan (surat kata anda layak loan berapa byk)
  3. Sign s&p
  4.  Lepas sign s&p baru loan (terbalik ngn bank loan)

Isu yang akan Timbul.

1. Panel Loan - Anda kena pakai panel mereka sahaja, sebagai contoh saya sudah pergi bank islam & Bank rakyat tuk apply 100 percent loan. Tp bila pergi mereka kata mereka bukan panel untuk Jalilmas. (Pada masa itu la)

2. Panel Lawyer - Yang saya perasan mereka divide mengikut tingkat.  Sebagai contoh 10 - 20 (Satu lawyer) 20-30 (lawyer yang berbeza)
jadi nti dah undi tengok lah lawyer sapa. Saya Satha & co di bangsar (lembap betul buat kerja)

3. Bayaran Lawyer : Saya selamatlah Lawyer panel dengan wife saya. So tiada cost.

4. Parking: Rumahwip telah provide satu rumah satu parking. Jadi if nk beli parking kena tambah exta RM18k tidak silap. Boleh include dlm loan. Tp masa kami nk beli parking dah abis. adehhh. So decide cepat2

5. Cabut Undi : haaaaa, ini masaalah utama. Unit tidak boleh pilih. Saya terdapat unit tinggi pula, tp bersyukur je lah Rumah bawah market Price.
Tak payah lah cuba tukar, dah cuba dah. hehe


Apa yang anda kena consider sebelum beli rumawip (conclusion)

1.  10 Tahun - Rumah ini hanya untuk pembelian rumah pertama di Kuala Lumpur. Bukan tuk sewakan or jual balik. Jadi for properties investment. Rasanya kurang sesuai.

2. Semua Boleh jual balik - 10 tahun kemudian semua orang boleh jual balik. Jadi harga dia tidak akan melambung tinggi (tidak sesuai kepada yang nk invest)
mcm kami memang hendak duduk situ.

Kebaikan

1. Well, dia murah dah afforable (ok laa tuk rumah pertama)
2. Besar dia pn ok. tuk jalimas (800sq, apartment 3 bilik 2 bilik air) nice lah tu
3. Tempat berdekatan dengan LRT. ok what, public access tuk kebanyakkan rumawip dekat dengan LRT. so kira factor utama saya beli sebenarnya. Walaupun jauh dengan KL.

Rumawip vs Rumah Prima (Based my observation)

- Mesti korang ade compare kn. Dari apa saya research, rumawip menang dengan harga, sebab tanah tu milik DBKL. Jadi dia murah skit. Rumah Prima not bad. Tp tanah dia kena beli
- Dua-dua ok, sebab kena tengok mana korang nk duduk


JANGAN MALAS
-Ramai betul malas nk apply, Sebab kata leceh, Sumpah Lah., uit, nk beli rumah bawah market price. Kena lah berusaha skit.
- So cepat-cepat apply.

Sampai Disini sahaja blog saya hari ini. Ingat post semua ini adalah based Pengalaman saya. And kepada mereka berminta nk dapat khidmat secretary.
Singgah lah ke website saya ye

www.velvetcorporate.com

(buatan sendiri ni)

Jadi berjumpa lagi di topic akan datang.


regards
azizam azizan
#mohonrumahwip
#applyrumahwip

keyword tajuk : Mohon Rumahwip, Pengalaman sayar beli Rumawip & Apply Rumawip