Posts

Tips kepada mereka yang baru nak berniaga

Image
Hi semua, lama saya tidak update blog ni. Bukan tidak mahu update
tapi sangat-sangat sibuk.
Alhamdulillah sudah hampir setahun client di bawah jagaan saya.
Sekarang sudah masa saya menjadi quality daripada quantiti.
Sebab sudah lebih daripada 100
.
Dan saya telah berjaya memasuki majalah dan kali ini yang ketiga masuk majalah :)
Nanti korang dapatkan ye Majalah keluaran PKNS Selangor
.

Saya kena disclaimer dulu, saya belum berjaya lagi. Tapi bila anda telah 2 tahun berniaga secara full time. Banyak cerita dan pengalaman yang akan anda tempuhi.
.
Jadi hari ini saya nk berkongsi idea kepada mereka yang baru nk berniaga. Dan tidak tahu nk berniaga apa.
.
Cari Perniagaan Yang anda minat -
Ini sangat-sangat penting, sebab anda akan dedicate diri anda sepenuhnya kepada perniagaan. Contoh nya anda amat minat travel, jadi anda boleh ceburi bidang tour guide. Dan pelahan2 anda buka syarikat perniagaan, mula-mula handle orang travel. Lama-lama terus buka syarikat travel. Saya mengenali dekat beb…

Convert Enterprise ke perkongsian liabiliti terhad/LLP atau Convert Sdn Bhd ke perkongsian liabiliti terhad/LLP

Image
Hi semua dah February 2018 dah sekarang ini,
Terima kasih kerana tidak jemu singgah ke blog saya. Untuk pengetahuan semua, saya di dalam  dalam process membesarkan perniagaan saya. Sapa tidak sangka client saya sudah bertambah ke 60 lebih dalam tepoh yang singkat, dan saya akan merge firm. Jadi akan cecah 100 client dengan kadar yang cepat. . Dan paling best saya sudah berjaya beli type writter sendiri. Hehe Well, penting tau secretary mempunyaai typewritter sbb kami nk type pelbagai benda. .
Jadi berbalik kepada topik asal, saya nk sentuh tentang conversation antara
Kes A 1) Enterprise kepada PLT/LLP
2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP

dan

Kes B
3) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada Sdn Bhd
4) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise
 Jadi kita berbincang kepada kes pertama iaitu :-
1) Enterprise kepada PLT/LLP
- yup, di dalam akta perkongsiaan memang ade mention tentang convert ni. anda boleh refer kepada Section 29 Akta perkongsian iaitu
Conversion from conventional partnership to …

Kepada org baru berniaga : Jangan terburu-buru membuka syarikat sdn bhd.

Hi semua, memang tidak di nafikan keadaan ekonomi di malaysia. Kurang memberangsangkan sekarang.
dan hari ni saya nk berkongsi sedikit pengalaman saya.

Untuk pengetahuan semua, saya Azizam seorang company secretary berlesen. dan tugas utama saya membantu usahawan membuka syarikat sdn bhd. Boleh refer website saya or contact sy direct
www.velvetcorporate.com or 0193960277
Mcm saya, saya akan tanya mereka

1. Berapa lama sudah berniaga.
2. Pernah ade pengalaman dengan perniagaan atau baru sahaja berniaga.
.
jikalau mereka mmg baru nk berniaga, saya mmg tidak akan saran buka terus sdn bhd terus. 
Saya akan sarankan mereka buka enterprise dulu.
.
Memang enterprise tidak boleh convert ke sdn bhd.
Tp saya tidak mahu client terikat nak bayar 
1. secretary fees
2. audited fee, 
3. accounting, 
4. taxation lagi.
Sales pun tidak menentu dan terikat dengan fee. Last2 sakit nk bayar semua tu.
Estimate peryear adalah RM2k to RM5K permonth.
.
Tidak nafikan syarikat sdn bhd mmg entity perniagaan yang terbaik. Tetapi cos…

Daftar SSM Biz Trust

Image
Hai Semua

Terima kasih kerana sudi membaca blog saya.
Kurang update sekarang sebab terlalu sibuk kerana tidak mempunyaai staff

Dan hari ni saya nk berkongsi product baru daripada SSM iaitu SSMbiz Trust

daripada pemahaman saya,  kewujudan product ini kerana SSM nk semua perniagaan online or services provider mendapatkan logo ini untuk diletakkan di website mereka.

Secara tidak langsung mengatakan website kami adalah perniagaan yang sahih.
.
Dan yang best dia. Sekarang ini pendaftaran adalah percuma. Jadi apa lagi cepat-cepat lah mendaftar
.
Saya sudah ada.
Boleh refer website saya dan sijil saya.
korang boleh mendaftar disini

https://biztrust.ssm.com.my

dan website saya adalah
www.velvetcorporate.com


j


Sewa Virtual Office @ Office Maya - Apa Perlu Anda Tahu...

Hi Semua, Sudah Hampir October 2017
Dan hari ini saya hendak isu yang saya perasan tentang Virtual Office @ Offis Maya ini,

Jadi sebelum itu, apa maksud Virtual Office ini?
Untuk maklumat tuan, Virtual Office atau office Maya adalah solution kepada syarikat yang masih belum mempunyaai Alamat Perniagaan Kerana mereka menawarkan khidmat meminjam alamat ruang dan bilik meeting dengan harga yang berpatutan.

Terdapat beberapa pakej yang selalu mereka tawarkan. Antaranya adalah
1) Sewa Alamat sahaja
2) Sewa Alamat siap nombor telephone
3) Sewa Alamat siap bilik kecil.
Harga anda kena tengok pakej yang bersesuai untuk anda.

Jadi hari ini saya nak tekankan Kebaikan dan Keburukan Virtual Office.

1) Kebaikan
 Murah - Tidak nafikan ianya jauh murah terutama kepada anda yang baru mula berniaga,
Cost effective - Tidak semua orang akan ke office, Terutama nya berniaga online or menawarkan contruction business, jadi virtual office adalah pilihan terbaik.
Cantik - Mereka services provider jadi office me…

MyBaby My Photoshoot - Aleesa Azizam

Image
Just untuk pegetahuan semua.
Selain company secetary. Saya juga membuat part time photography di bawah nama
karya Cinta Photo.
Boleh search di facebook dan instagram
.
Jadi hari ni saya nk sharing Gambar photoshoot Baby saya

Aleesa Azizam
Props : Pakai tudung Bini je. hehe
Props kedua : Mainan Anak Buah & Selimut
Props ketiga : creativity Bro. kena creative hidup nie. hehe

Jadi tengok sendiri ye.






Yang ni dahulu saya shares. Sebab memang byk lagi On the way.
Apa-apa boleh contact saya di whatapp
0193960277  or email velvetgroups@gmail.com
Once again
Thank singgah blog saya ye

Anda BlackList SSM/ Saman SSM. Apa perlu anda tahu?

Hi Semua, Hari ini saya nk update blog tentang Blacklist SSM.
.
Untuk pengetahuan anda Bukan SSM sahaja, semua badan kerajaan sudah mula sibuk compound mengcompound ni.
Dan semenjak tahun 2017 (Pengenalan Akta Baru, SSM sangat-sangat lah active cari kesalahan pengarah ni)
.
Sebagai contoh badan kerajaan jadi sangat aktif
Baru-baru ni, KWSP Sendiri melawat office saya, kerana Client saya tidak carum, mereka tidak dapat cari pengarah. Jadi saya lah jadi mangsa.
stress jadi mangsa? semestinya tidak. jadi saya claim lah kat diorang nanti. hehe
.
Sebelum itu ini website saya ye : www.velvetcorporate.com
dan saya kena disclaimer :
Semua perkongsian adalah daripada pengalaman saya. Betul or salah terpulang kepada anda.
.
.
Berbalik kepada topik sharing saya hari ini.
Isu Paling kecoh iaitu : Blacklist SSM


Hmmm, ikutkan semenjak tahun lepas lagi isu ni dah mula kecoh.
Jadi apa Blacklist SSM ni? Ada effect CCRISS and Ctos Ke?

Jawapan nya Semestinya Tidak*Buat masa ini laa.

Anda kena paham,
apa…