Friday, 20 July 2018

Tips kepada mereka yang baru nak berniaga

Hi semua, lama saya tidak update blog ni. Bukan tidak mahu update
tapi sangat-sangat sibuk.
Alhamdulillah sudah hampir setahun client di bawah jagaan saya.
Sekarang sudah masa saya menjadi quality daripada quantiti.
Sebab sudah lebih daripada 100
.
Dan saya telah berjaya memasuki majalah dan kali ini yang ketiga masuk majalah :)
Nanti korang dapatkan ye Majalah keluaran PKNS Selangor
.

Saya kena disclaimer dulu, saya belum berjaya lagi. Tapi bila anda telah 2 tahun berniaga secara full time. Banyak cerita dan pengalaman yang akan anda tempuhi.
.
Jadi hari ini saya nk berkongsi idea kepada mereka yang baru nk berniaga. Dan tidak tahu nk berniaga apa.
.
Cari Perniagaan Yang anda minat -
  • Ini sangat-sangat penting, sebab anda akan dedicate diri anda sepenuhnya kepada perniagaan. Contoh nya anda amat minat travel, jadi anda boleh ceburi bidang tour guide. Dan pelahan2 anda buka syarikat perniagaan, mula-mula handle orang travel. Lama-lama terus buka syarikat travel. Saya mengenali dekat beberapa usahawan begini.
  • Macam saya, saya memang minat berjumpa orang, jadi saya ceburi bidang consultant. Memang penat, but saya enjoy.
Improve Skill anda Perniagaan tidak semestinya menjual barang sahaja
  • Ramai silap, mereka ingat berniaga mesti ada barang dan jual.Tak semua orang bakat untuk menjual barang. Macam saya, saya tak reti jual barang. Saya Services, tapi bila dah 2tahun berniaga, semua benda dah boleh. 
  • Antara skill yang anda boleh improve adalah belajar bahasa lain jadi boleh buat part time translator, belajar buat website then perlahan2 tawarkan services, belajar menjahit. Di mana anda kena stdy dulu, buat part time dulu, income dan beat income keje anda. Anda boleh start berniaga, Macam ini lah saya dulu
Ramaikan Kenalan Perniagaan
  • Ini sangat-sangat penting, macam saya, dulu saya ingat semua orang berminat berniaga. Tapi saya silap. Cerita perniagaan hanya kepada orang berniaga sahaja. Mostly orang tidak minat, jadi anda boleh start rapat dengan kenalan yang berniaga. Sbb mereka semua positive. Jangan rapat nk pinjam duit Pulak
Start Dengan Menjual Barang Orang Dulu
  • Seperti saya cakap, berniaga ini sebenarnya peperangan. Jadi anda boleh belajar jual barang orang dulu. Rasa dulu mcm mana lecehnya customer ini. Lebih byk masaalah dan kerenah orang anda layan. Lagi berpengalaman anda di masa hadapan.
Memasuk Seminar-Seminar Perniagaan dan banyakkan tengok video atau membaca
  • Macam saya sendiri pelbagai sifu saya telah dengar, dan yess tidak semestinya anda kena attend yang berbayar, banyak kelas-kelas anjuran kerajaan yang percuma. Siap elauan diberi. Macam saya ex usahawan growth PKNS Selangor. 
  • Antara kelas-kelas sifu yang pernah saya attend adalah Sifu Azizan, Sifu Ris, Sifu bads.
  • Selain daripada attend kelas, dengar sahaja di youtube. Banyak kelas percuma di situ, just pengetahuan anda. Saya belajar buat website dan photography di website sahaja
Bye-Bye Melepak
  • Ha, ini yang ramai orang melayu or orang muda gagal nk buat. Bila anda start berniaga, mmg anda dah boleh katakan bye-bye melepak. Sememangnya melepak ni, mengkayakan mamak sahaja. Jikalau anda menarik masa melepak itu membaca buku or pergi seminar perniagaan, byk input anda boleh dapat.
Buat Risikan Pesaing @ Swot Analysis
  • Jangan terburu-buru nk buat product baru. Adalah better anda mengenali pesaing anda research mereka. Buat 8 risikan pesaing. Baru anda boleh kenal or mengetahui product yang orang mahukan. 
Bertindak & Elak memberi alasan
  • Ini yang ramai gagal, nk berniaga tapi beribu-ribu alasan yang diberi
  • Penat la, xde masa la, nk rehat la, nk raya la, nk tgk bola la. Sorry bro, nk berniaga anda dah kena elak memberi alasan. Macam anda sendiri, anda suka ke berurusan dengan orang yang mcm-mcm alasan. 
Goodluck
  • Kepada melayu, kita kena jadi lain daripada yang lain. Jadi goodluck korg, berjumpa lg di topik akan datang.
Contact saya
  • azizamazizan@gmail.com
  • 0193960277
  • website : www.velvetcorporate.com & malayacorporate.com
Wasalam




Friday, 16 February 2018

Convert Enterprise ke perkongsian liabiliti terhad/LLP atau Convert Sdn Bhd ke perkongsian liabiliti terhad/LLP

Hi semua dah February 2018 dah sekarang ini,

Terima kasih kerana tidak jemu singgah ke blog saya. Untuk pengetahuan semua, saya di dalam  dalam process membesarkan perniagaan saya.
Sapa tidak sangka client saya sudah bertambah ke 60 lebih dalam tepoh yang singkat, dan saya akan merge firm. Jadi akan cecah 100 client dengan kadar yang cepat.
.
Dan paling best saya sudah berjaya beli type writter sendiri. Hehe
Setelah 2 tahun berniagaa ada juga typewritter sendiri. happyy nyaaa
Well, penting tau secretary mempunyaai typewritter sbb kami nk type pelbagai benda.
.

Jadi berbalik kepada topik asal, saya nk sentuh tentang conversation antara

Kes A
1) Enterprise kepada PLT/LLP
2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP

dan

Kes B
3) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada Sdn Bhd
4) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise

 Jadi kita berbincang kepada kes pertama iaitu :-

1) Enterprise kepada PLT/LLP
- yup, di dalam akta perkongsiaan memang ade mention tentang convert ni.
anda boleh refer kepada Section 29 Akta perkongsian iaitu
Conversion from conventional partnership to limited liability partnership'

2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP di bawah sectio 30 Akta perkongsiaan iaitu
Conversion from private company to limited liability partnership
(Boleh direct whatapp untuk pertanyaan lanjut 0193960277)

Tapi topik kali ini saya hendak sentuh kes B sebenarnya.

Sebab ramai sgt sgt sgt orang tanya mereka nk convert  
     i. perkongsian liabiliti terhad kepada mereka kepada sdn bhd.
     ii.  perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise.

dann jawapannya
TIDAK BOLEH. dan tiada istilah convert, bila ada ada perkongsian liabiliti terhad anda tidak boleh pergi kemana-mana.  Anda tidak boleh convert naik ke sdn bhd atau turun ke enterprise.
Kalau anda tidak mahu teruskan, anda hanya boleh tutup sahaja perkongsian liabiliti terhad tu.
.
Dan penutupan dia sgt sgt susah sbb saya dah handle satu kes personally.
Jadi sesiapa ada soalan boleh direct contact kami di whatapp
0193960277 Azizam atau visit website kami www.velvetcorporate.com 
Pendek sahaja kali ni. Berjumpa lg next topic. saya akan update selalu selepas ini.
Insyallah




Thursday, 23 November 2017

Kepada org baru berniaga : Jangan terburu-buru membuka syarikat sdn bhd.

Hi semua, memang tidak di nafikan keadaan ekonomi di malaysia. Kurang memberangsangkan sekarang.
dan hari ni saya nk berkongsi sedikit pengalaman saya.

Untuk pengetahuan semua, saya Azizam seorang company secretary berlesen. dan tugas utama saya membantu usahawan membuka syarikat sdn bhd. Boleh refer website saya or contact sy direct
www.velvetcorporate.com or 0193960277
Mcm saya, saya akan tanya mereka

1. Berapa lama sudah berniaga.
2. Pernah ade pengalaman dengan perniagaan atau baru sahaja berniaga.
.
jikalau mereka mmg baru nk berniaga, saya mmg tidak akan saran buka terus sdn bhd terus. 

Saya akan sarankan mereka buka enterprise dulu.
.
Memang enterprise tidak boleh convert ke sdn bhd.
Tp saya tidak mahu client terikat nak bayar 

1. secretary fees
2. audited fee, 
3. accounting, 
4. taxation lagi.
Sales pun tidak menentu dan terikat dengan fee. Last2 sakit nk bayar semua tu.

Estimate peryear adalah RM2k to RM5K permonth.
.
Tidak nafikan syarikat sdn bhd mmg entity perniagaan yang terbaik. Tetapi cost dia lagi banyak daripada enterprise. As secretary mmg akan saya akan advise buka sdn bhd.
Tetapi as business owner, kepada yang berniaga awal2 ni saya akan saran buka enterprise dulu.

belajar susah senang perniagaan ni. If perniagaan tidak jadi, tutup sahaja enterprise tu.
If tahun ke 2 or tahun ke 3 perniagaan ok.
cpt2 buka sdn bhd. Semua entitiy perniagaan ok.
.
Tak perlu terburu-buru dalam perniagaan ni. yang penting kejar sales and buat networking and marketing.
.
p/s : tengah settelkn kes client kena compound sbb tak buat Annual return dan Audited Account.
.
www.velvetcorporate.com

Sunday, 5 November 2017

Daftar SSM Biz Trust

Hai Semua

Terima kasih kerana sudi membaca blog saya.
Kurang update sekarang sebab terlalu sibuk kerana tidak mempunyaai staff

Dan hari ni saya nk berkongsi product baru daripada SSM iaitu SSMbiz Trust

daripada pemahaman saya,  kewujudan product ini kerana SSM nk semua perniagaan online or services provider mendapatkan logo ini untuk diletakkan di website mereka.

Secara tidak langsung mengatakan website kami adalah perniagaan yang sahih.
.
Dan yang best dia. Sekarang ini pendaftaran adalah percuma. Jadi apa lagi cepat-cepat lah mendaftar
.
Saya sudah ada.
Boleh refer website saya dan sijil saya.
korang boleh mendaftar disini

https://biztrust.ssm.com.my

dan website saya adalah
www.velvetcorporate.com


j


Tuesday, 26 September 2017

Sewa Virtual Office @ Office Maya - Apa Perlu Anda Tahu...

Hi Semua, Sudah Hampir October 2017
Dan hari ini saya hendak isu yang saya perasan tentang Virtual Office @ Offis Maya ini,

Jadi sebelum itu, apa maksud Virtual Office ini?
Untuk maklumat tuan, Virtual Office atau office Maya adalah solution kepada syarikat yang masih belum mempunyaai Alamat Perniagaan Kerana mereka menawarkan khidmat meminjam alamat ruang dan bilik meeting dengan harga yang berpatutan.

Terdapat beberapa pakej yang selalu mereka tawarkan. Antaranya adalah
1) Sewa Alamat sahaja
2) Sewa Alamat siap nombor telephone
3) Sewa Alamat siap bilik kecil.
Harga anda kena tengok pakej yang bersesuai untuk anda.

Jadi hari ini saya nak tekankan Kebaikan dan Keburukan Virtual Office.

1) Kebaikan
  1.  Murah - Tidak nafikan ianya jauh murah terutama kepada anda yang baru mula berniaga,
  2.  Cost effective - Tidak semua orang akan ke office, Terutama nya berniaga online or menawarkan contruction business, jadi virtual office adalah pilihan terbaik.
  3. Cantik - Mereka services provider jadi office mereka mmg cantik and presentable. Siap ada reception yang cantik.
  4. Setiasa ada orang di office - Ingat, kadang-kadang orang akan datang ke office tanpa memberi tahu. Jadi bagus nya virtual office ni. Sebab sentiasa ada orang.
  5. Complete - Office dah siap tempat meeting, mailbox, internet, jadi virtual office mmg bagus
  6. Alamat Office Cantik - Selalunya lokasi virtual office ni lokasi strategic, antaranya di KLCC. Jadi kalau kita nk sewa mana mampu kepada yang awal-awal berniaga ni.
2) Keburukan
  • Ok, hari ni saya nk highlight tentang isu yang paling hangat. Iaitu should You sewa virtual office ini atau tidak?
  • Jawapan nya terpulang dengan sapa anda berurusan, kerana jikalau anda berurusan dengan badan kerajaan seperti Kementerian Kewangan (M0F) , (CIDB) , kementerian perlancongan, immigration, dan seangkatan .Mereka semestinya akan reject sebab office maya memang tidak akan diterima.

    Jikalau office kecil tidak mengapa, tp office Maya confirm kena reject (mereka akan datang site visit)
  • Jadi anda kena tahu dengan sapa anda berurusan.

    Jikalau tidak terlibat untuk perlesenan anda boleh kekal dengan virtual office. Jika yaaa, jangan sewa virtual office sebab rugi duit nti.
  • Ini real case study saya,
    My client dia sewa Regus (virtual office) dan apply mof status bumi, dan terus kena reject, Sbb MOF tidak terima virtual office. (Tetapi kekadang lepas juga). Tp try avoid benda ni. Sebab nti rugi. 


Jadi sampai disini sahaja topic kali ini.
ini website saya www.velvetcorporate.com
dan my phone 0193960277 if ada sebarang persoalan.

Sampai disini sahaja
Azizam Azizan
Company Secretary
-

Sunday, 13 August 2017

MyBaby My Photoshoot - Aleesa Azizam

Just untuk pegetahuan semua.
Selain company secetary. Saya juga membuat part time photography di bawah nama
karya Cinta Photo.
Boleh search di facebook dan instagram
.
Jadi hari ni saya nk sharing Gambar photoshoot Baby saya

Aleesa Azizam
Props : Pakai tudung Bini je. hehe
Props kedua : Mainan Anak Buah & Selimut
Props ketiga : creativity Bro. kena creative hidup nie. hehe

Jadi tengok sendiri ye.

Ini dengan caption. My beautiful Baby ;)

Ini konon-konon kena gantung baju. Susah nk dapat buat pose ni. Al maklum bby sentiasa bergerak-gerak

Acah acah Butterfly skit. hehe


Ini kononnya tengah belajar kapal. susah nk buat sampan tu. Sebab Aleesa non stop tendang-tendang

Yang ni dahulu saya shares. Sebab memang byk lagi On the way.
Apa-apa boleh contact saya di whatapp
0193960277  or email velvetgroups@gmail.com
Once again
Thank singgah blog saya ye

Anda BlackList SSM/ Saman SSM. Apa perlu anda tahu?

Hi Semua, Hari ini saya nk update blog tentang Blacklist SSM.
.
Untuk pengetahuan anda Bukan SSM sahaja, semua badan kerajaan sudah mula sibuk compound mengcompound ni.
Dan semenjak tahun 2017 (Pengenalan Akta Baru, SSM sangat-sangat lah active cari kesalahan pengarah ni)
.
Sebagai contoh badan kerajaan jadi sangat aktif
Baru-baru ni, KWSP Sendiri melawat office saya, kerana Client saya tidak carum, mereka tidak dapat cari pengarah. Jadi saya lah jadi mangsa.
stress jadi mangsa? semestinya tidak. jadi saya claim lah kat diorang nanti. hehe
.
Sebelum itu ini website saya ye : www.velvetcorporate.com
dan saya kena disclaimer :
Semua perkongsian adalah daripada pengalaman saya. Betul or salah terpulang kepada anda.
.
.
Berbalik kepada topik sharing saya hari ini.
Isu Paling kecoh iaitu : Blacklist SSM


Hmmm, ikutkan semenjak tahun lepas lagi isu ni dah mula kecoh.
Jadi apa Blacklist SSM ni? Ada effect CCRISS and Ctos Ke?

Jawapan nya Semestinya Tidak*Buat masa ini laa.

Anda kena paham,
apabila anda kena blacklist daripada SSM, Bermakna adalah terlah dicompound daripada SSM.
Jadi anda diminta clearkan nama baru boleh proceed serah simpan dokument yang lain

Kalau kita di pihak SSM, agak Fair bagi mereka, Sebab anda sudah melanggar akta syarikat di syarikat lain. Ade hati pula nk jadi pengarah Syarikat lain. hehe
.
Jadi Jikalau anda kena Compound
  1. Anda Belum Lagi Effect kepada CCRRIS dan CTOS
  2. Bankruptcy pun tidak effect lg
  3. Anda boleh travel ke luar negara dont worry. hehe. Tidak sekejam pinjaman PTPTN
  4. Anda selalunya tidak boleh jadi pengarah syarikat lain (sila jelaskan compound itu lah ye.
    *So far tidak link dan governement agency lain. Harap sentiasa tidak link la.
Jadi apa yang perlu anda buat???
  • Advise saya simple sahaja, contact lah secretary anda. Biarlah pakar selesaikan.
  • If anda sudah tiada Company Secretary, baru lah cari (seperti Contact saya) biarlah pakar yang menyelesaikan. Boleh whatapp 0193960277
  • And ready je lah bayar compound tu. Saya minta contact secretary, sebab pandailah kami dah dptkan pengurangan compound tu.  
Effect Tak Bayar
  • Nama anda akan sentiasa Blacklist
  • Default Compound jadi compound itu berterusanan lah ye.. 
Selepas selesai Blacklist
  • Haa, Jadikan pengajaran. Lepas ini ikut akta syarikat ye. Compound Mahal Sekarang ni
  • Dah selesai nama pn tidak blacklist lah. Anda boleh menjadi pengarah di syarikat lain seperti biasa


Setakat ini sahaja, nanti saya akan update selalu.
Sebab Ramai juga baca rupanya.
Jadi selamat berniaga dan patuhi akta syarikat ye.
Nk buka Syarikat or tukar secretary sekitar KL
Contact sahaja saya.
:)