Thursday, 14 February 2019

Apply Debit Card Maybank For Sdn Bhd???



Salam semua, terima kasih kerana singgah ke blogspot saya pada tahun 2019 ini.
Kepada mereka yang tidak mengenali saya.
Nama Saya adalah Azizam Bin Azizan seorang Company Secretary berlesen dan seorang agent pengurusan wasiat.
website official saya adalah www.malayacorporate.com

Jadi berbalik kepada tajuk asal.
Hari ini saya nk berkongsi tentang Application Debit Card untuk Syarikat Sdn Bhd.
Untuk pengetahuan anda semua, International Bank seperti OCBB Bank, Standard Chartered sudah lama dah Debit Card ini. Selain Debit Card, Loan Application pn sudah boleh apply di maybank ini
Hari ini saya akan kurang bercerita dan more sharing gambar.
.
Disclaimer : saya kongsi based on pengalaman. (saya bukan agent maybank or wakil mana-mana pihak, sekadar hendak berkongsi sahaja)

Login (Maker) Maybank2u Biz Account Bukan personal Account) (Syarat kena Solely By or Either One to Sign)

Click Apply Online

Selain Debit Card, Anda boleh Apply Loan dan Business Account yang lain
(tp kali ini saya hendak berkongsi Debit Card Application sahaja)

Selepas Click, anda boleh pilih berapa byk card nk apply
(macam saya, satu card sudah memandaai)

Isi Details

Sahkah

Belum selesai lagi, kena masuk Account Checker pula




Then Dalam Dua minggu dpt lah kad.

Agensi-Agensi yang kad ini boleh guna


Jadi goodluck kepada mereka yang nk apply.
Selain Maybank, CIMB pun sudah ada debit card.

Sunday, 10 February 2019

Tukar Nama Syarikat? Boleh Ke?

Hi Semua,
kepada mereka yang sudah lama membaca blog saya. Mesti ada yang perasan.
Awal-awal dulu, nama perniagaan saya adalah VELVET CORPORATE GROUP (M) SDN. BHD.
panjang kan nama ini. Well, tidak dinafikan nama Velvet tidak sesuai dengan dunia Korporat.
Walaupun ada makna dengan nama ini. Tidak boleh di nafikan, Nama Syarikat amat penting di dalam perniagaan sbb dia mewakili diri anda dan perniagaan anda.

Sebelum cerita lebih pinjam, perlu di ingatkan ini adalah blog, secara perkongsian adalah berdasar pengalaman dan pemahaman saya. 

Jadi berbalik kepada Topik hari ini, BOLE KE MENUKAR NAMA PERNIAGAAN?
dan jawapan dia adalah

1) Boleh kepada Syarikat Sdn Bhd @ Berhad
2) Tidak boleh kepada Perniagaan Enterprise @ Perkongsian dan milikan tunggal.

Macam Saya sendiri, Saya telah menukar nama perniagaan saya kepada Malaya Corporate Group Sdn Bhd, dan ini adalah logo Baru perniagaan saya

Design sendiri logo dan Business Card ini. Seperti biasa (Design sendiri dengan belajar dekat google dan youtube) hehe

Jadi if Anda Berniaga secara enterprise dan decide nk menukar nama perniagaan. 
Maaf memang tidak boleh, anda kena mendaftar perniagaan yang baru

Jika anda berniaga secara Sdn Bhd @ Berhad
Jawapannya boleh, 

Apa yang anda kena buat adalah.
1) Memikir nama syarikat yang baru dan memaklumkan kepada Company Secretary anda
2) Secretary anda yang menyelesaikan semua. Nak buat sendiri? jawapan dia tidak boleh. sbb system mycoid hanya boleh di access boleh Company Secretary anda.
3) Estimate kos, selalunya around RM1K and above.

Kebaikan Menukar Nama
1) Seperti baru - Macam kes saya, daripada Velvet kepada Malaya Corporate, bagi saya, nama baru saya amat gah. Jadi sekarang saya bangga dengan nama baru saya. Kalau tidak, orang ingat saya jual velvet kek. Penat nk menjawab.
2) Image yang baru - Mungkin anda ada isu nama syarikat lama, dah viral ke. jadi tukar baru. Orang kurang tahu, (tapi ingat no syarikat mmg tidak boleh tukar, if ada menukar nama sbb nk lari daripada hutang or sebaliknya, nombor syarikat, selama-lamanya tidak akan bertukar.

Keburukan Menukar Nama Syarikat
Kena inform semua client, Update bank, Printing kad baru, Design baru. (Jadi kos baru akan timbul).
Priority utama yang anda kena buat apabila tukar nama adalah tukar nama di Bank.
Sebab bank sgt ketat, even salah satu titik sahaja mereka akan reject cheque.

Sampai disini sahaja,
Insyallah akan kerap update blog selepas ini




Dapat Surat LHDN? Apa yang anda kena buat?

Hi Semua, Alhamdulillah sudah 2 tahun saya genap berniaga secara fulltime.
Dan sekarang baru boleh kembali aktif semula menulis blog.

Disclaimer dulu : Seperti biasa ini adalah blog, segala penulisan adalah berdasarkan pengalaman dan 
Hari ni topik saya nk sentuh adalah topik yang paling hangat untuk permulaan tahun 2019, iaitu Surat
Cinta daripada LHDN ini. 



Jeng Jeng, anda pun dapat surat yang sama kn? 
Jadi sapa yang dapat surat ini? 

Korang  jangan risau sebab LHDN keluarkan hampir 8.3 juta surat untuk volunteer disclosure program.
Tapi bukan semua orang layak. So jangan risau bila dapat surat tu. Tapiiiiiiiii, sapa yang income banyak tu. If tak Declare, yess korang dah kena Start risau ,
Link Berita boleh click sini

Jadi sebelum itu kita kena tahu sapa yang kena Declare Income Tax ini? 

Orang yang Kena Declare Tax
1- Orang yang berkerja makan gaji dan gajinya lebih dari RM2,800 sebulan selepas potongan kwsp.
2- Peniaga yang hasil perniagaan kasar melebihi RM2,800 sebulan.
3- Peniaga yg sudah berniaga lebih dari setahun. Tidak semestinya perlu ada akaun semasa. Asalkan berniaga, wajib isytihar.
4- Warganegara asing yg bekerja atau berniaga di dalam Malaysia.
5- Ejen insurans/takaful/penapis air/ lain-lain ejen yg menerima komisyen.
6- Sesiapa sahaja yg tinggal di dalam Malaysia dan mempunyai pendapatan dari dalam negara.

Jadi Macam Mana Nak Mula Declare Income Tax ni?

1- Perniaga yang Berdaftar meniagan genap Setahun. Ada income ke loss ke, kena declare. Orang ramai silap, mereka ingat bila tiada income tak perlu declare. Salahh. anda kena declare juga.
2- Mula- Mula Semak no kad pengenalan di laman web LHDN untuk mengetahui samada sudah mempunyai nombor cukai pendapatan atau belum. If sudah dah Auto Daftar lah tu
3- Nombor cukai pendapatan boleh di daftar melalui laman web atau boleh terus ke kaunter LHDN.
4- Daftar dengan E-Filing untuk penghantaran borang cukai pendapatan secara online.
5- Sediakan PENYATA UNTUNG & RUGI perniagaan & TAKSIRAN CUKAI PENDAPATAN anda sebelum mengisi borang E-FILING. Klik hantar setelah selesai. Jadi key dia kena buat management account. 
6- Cukai pendapatan boleh di bayar melalui online banking. Tak perlu pergi ke LHDN untuk bayar.
7- Semua urusan di atas boleh dilakukan sendiri jika MAHIR. Atau sebaiknya upah juruakaun @ akauntan bertauliah untuk uruskan.
8- Taksiran cukai pendapatan hanya sekali dalam setahun, sebaiknya di urus antara bulan Januari hingga Jun. Lebih dari bulan tersebut, akan kena penalti dari LHDN.
9- Simpan slip / dokumen bukti anda telah hantar borang cukai melalui E-Filing setiap tahun. Ia dokumen penting sekiranya ingin membuat pinjaman bank dan sbg nya.
10- Fail cukai pendapatan hanya boleh ditutup sekiranya pembayar cukai meninggal dunia atau sudah tidak mempunyai sebarang sumber pendapatan.

Jadi Berbalik kepada Topik asal, apa yang ada kena buat?

Dan jawapan dia Simple
1. Anda dah kena start Declare, Jadi kena start membuat Management Account bagi mereka yang berniaga Enterprise. Kena ingat, tanpa Management Account Wajib ada, Sebab bila tiada management account nanti susah nk bukitkan total Income, total expenses, perbelajaan peribadi.
Jadi key dia disini adalah Management Account. 
Macam mana nk buat? banyak dah software accounting online or upah kami Malaya Corporate untuk buat. 
2. Start Daftar Tax di LHDN, ingat ye pendaftaran adalah percuma. If tidak pandai buat online, pergi sahaja ke LHDN yang berdekatan

Itu sahaja Topik kali ini, Saya akan update Selalu Selepas ini
korang boleh singgah ke website rasmi saya untuk lebih rujukan
www.malayacorporate.com
nanti saya akan update topik ini.
.
Jadi sampai disini sahaja dulu






Friday, 20 July 2018

Tips kepada mereka yang baru nak berniaga dan tiada modal

Hi semua, lama saya tidak update blog ni. Bukan tidak mahu update
tapi sangat-sangat sibuk.
Alhamdulillah sudah hampir setahun client di bawah jagaan saya.
Sekarang sudah masa saya menjadi quality daripada quantiti.
Sebab sudah lebih daripada 100
.
Dan saya telah berjaya memasuki majalah dan kali ini yang ketiga masuk majalah :)
Nanti korang dapatkan ye Majalah keluaran PKNS Selangor
.

Saya kena disclaimer dulu, saya belum berjaya lagi. Tapi bila anda telah 2 tahun berniaga secara full time. Banyak cerita dan pengalaman yang akan anda tempuhi.
.
Jadi hari ini saya nk berkongsi idea kepada mereka yang baru nk berniaga. Dan tidak tahu nk berniaga apa.
.
Cari Perniagaan Yang anda minat -
  • Ini sangat-sangat penting, sebab anda akan dedicate diri anda sepenuhnya kepada duniat perniagaan. Dunia perniagaan tidaklah indah seperti drama TV3. Seriously payah. Jadi mencari bidang perniagaan yang anda minat amat penting..
  • Contoh nya anda amat minat perniagaan related dengan travel, jadi anda boleh ceburi bidang tour guide. Dan pelahan2 anda buka syarikat perniagaan, mula-mula handle orang travel. Lama-lama terus buka syarikat travel. Saya mengenali dekat beberapa usahawan begini.
  • Macam saya, saya memang minat berjumpa orang, jadi saya ceburi bidang consultant. Memang penat, but saya enjoy.
Improve Skill Anda (Perniagaan tidak semestinya menjual barang sahaja)
  • Ramai silap, mereka ingat berniaga mesti ada barang dan jual. Kena ingat tidak semua orang mempunyai bakat untuk menjual barang. Macam saya, saya tak reti jual barang. Jadi saya ceburi bidang Services, tetapi bila dah 2tahun berniaga, semua benda dah boleh. 
  • Antara skill yang anda boleh improve adalah belajar bahasa lain jadi boleh buat part time translator, belajar buat website then perlahan2 tawarkan services, belajar menjahit. Di mana anda kena stdy dulu, buat part time dulu, income dan beat income keje anda. Anda boleh start berniaga, Macam ini lah saya dulu,
Ramaikan Kenalan Perniagaan
  • Ini sangat-sangat penting, macam saya, dulu saya ingat semua orang berminat untuk berniaga. Tapi saya silap. Tidak semua orang minat, Jadi nasihat saya, start rapat dengan orang yang berniaga, tidak di nafikan kami ini sibuk. Tapi kami selalunya positive, sbb kita kena sokong antara kita.
Start Dengan Menjual Barang Orang Dulu
  • Seperti saya cakap, berniaga ini sebenarnya peperangan. Jadi anda boleh belajar jual barang orang dulu. Rasa dulu asam garam perniagaan, rasa sendiri betapa lecehnya customer ini. Lebih byk masaalah dan kerenah orang anda layan. Lagi berpengalaman anda di masa hadapan. Insyallah.
Memasuk Seminar-Seminar Perniagaan dan banyakkan tengok video atau membaca
  • Macam saya sendiri pelbagai sifu saya telah saya dengar, dan yess tidak semestinya anda kena attend yang berbayar, banyak kelas-kelas anjuran kerajaan yang percuma. Siap elauan diberi. Macam saya ex usahawan growth PKNS Selangor, Insken dan lain2
  • Antara kelas-kelas sifu yang pernah saya attend adalah Sifu Azizan, Sifu Ris, Sifu bads.
  • Selain daripada attend kelas, dengar sahaja di youtube. Banyak kelas percuma di situ, just pengetahuan anda. Saya belajar buat website dan photography di website sahaja
Bye-Bye Melepak
  • Ha, ini yang ramai orang melayu or orang muda gagal nk buat. Bila anda start berniaga, mmg anda dah boleh katakan bye-bye melepak. Sememangnya melepak ni, mengkayakan mamak sahaja. Jikalau anda menarik masa melepak itu membaca buku or pergi seminar perniagaan, byk input anda boleh dapat.
Buat Risikan Pesaing @ Swot Analysis
  • Jangan terburu-buru nk buat product baru. Adalah better anda mengenali pesaing anda research mereka. Buat 8 risikan pesaing. Baru anda boleh kenal or mengetahui product yang orang mahukan. Ingat jual apa orang nak, bukan jual apa yang kita minat.
Bertindak Elak memberi alasan
  • Ini yang ramai gagal, nk berniaga tapi beribu-ribu alasan yang diberi
  • Penat la, xde masa la, nk rehat la, nk raya la, nk tgk bola la. Sorry bro, nk berniaga anda dah kena elak memberi alasan. Tanya diri sendiri, anda suka ke berurusan dengan orang yang mcm-mcm alasan?? 
Goodluck
  • Kepada melayu, kita kena jadi lain daripada yang lain. Jadi goodluck korg, berjumpa lg di topik akan datang.
Contact saya
  • azizamazizan@gmail.com
  • 0193960277
  • website : www.velvetcorporate.com & malayacorporate.com
Wasalam




Friday, 16 February 2018

Convert Enterprise ke perkongsian liabiliti terhad/LLP atau Convert Sdn Bhd ke perkongsian liabiliti terhad/LLP

Hi semua dah February 2018 dah sekarang ini,

Terima kasih kerana tidak jemu singgah ke blog saya. Untuk pengetahuan semua, saya di dalam  dalam process membesarkan perniagaan saya.
Sapa tidak sangka client saya sudah bertambah ke 60 lebih dalam tepoh yang singkat, dan saya akan merge firm. Jadi akan cecah 100 client dengan kadar yang cepat.
.
Dan paling best saya sudah berjaya beli type writter sendiri. Hehe
Setelah 2 tahun berniagaa ada juga typewritter sendiri. happyy nyaaa
Well, penting tau secretary mempunyaai typewritter sbb kami nk type pelbagai benda.
.

Jadi berbalik kepada topik asal, saya nk sentuh tentang conversation antara

Kes A
1) Enterprise kepada PLT/LLP
2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP

dan

Kes B
3) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada Sdn Bhd
4) perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise

 Jadi kita berbincang kepada kes pertama iaitu :-

1) Enterprise kepada PLT/LLP
- yup, di dalam akta perkongsiaan memang ade mention tentang convert ni.
anda boleh refer kepada Section 29 Akta perkongsian iaitu
Conversion from conventional partnership to limited liability partnership'

2) Sdn Bhd kepada PLT/LLP di bawah sectio 30 Akta perkongsiaan iaitu
Conversion from private company to limited liability partnership
(Boleh direct whatapp untuk pertanyaan lanjut 0193960277)

Tapi topik kali ini saya hendak sentuh kes B sebenarnya.

Sebab ramai sgt sgt sgt orang tanya mereka nk convert  
     i. perkongsian liabiliti terhad kepada mereka kepada sdn bhd.
     ii.  perkongsian liabiliti terhad/LLP kepada enterprise.

dann jawapannya
TIDAK BOLEH. dan tiada istilah convert, bila ada ada perkongsian liabiliti terhad anda tidak boleh pergi kemana-mana.  Anda tidak boleh convert naik ke sdn bhd atau turun ke enterprise.
Kalau anda tidak mahu teruskan, anda hanya boleh tutup sahaja perkongsian liabiliti terhad tu.
.
Dan penutupan dia sgt sgt susah sbb saya dah handle satu kes personally.
Jadi sesiapa ada soalan boleh direct contact kami di whatapp
0193960277 Azizam atau visit website kami www.velvetcorporate.com 
Pendek sahaja kali ni. Berjumpa lg next topic. saya akan update selalu selepas ini.
Insyallah




Thursday, 23 November 2017

Kepada org baru berniaga : Jangan terburu-buru membuka syarikat sdn bhd.

Hi semua, memang tidak di nafikan keadaan ekonomi di malaysia. Kurang memberangsangkan sekarang.
dan hari ni saya nk berkongsi sedikit pengalaman saya.

Untuk pengetahuan semua, saya Azizam seorang company secretary berlesen. dan tugas utama saya membantu usahawan membuka syarikat sdn bhd. Boleh refer website saya or contact sy direct
www.velvetcorporate.com or 0193960277

.
Sebelum individu mendaftar syarikat, Selalunya saya akan tanya mereka
1. Berapa lama sudah berniaga.
2. Pernah ade pengalaman dengan perniagaan atau baru sahaja berniaga.
.
jikalau mereka mmg baru nk berniaga, saya mmg tidak akan saran buka terus sdn bhd terus. 

Saya akan sarankan mereka buka enterprise dulu.
.
Memang enterprise tidak boleh convert ke sdn bhd.
Tp saya tidak mahu client terikat nak bayar 

1. secretary fees
2. audited fee, 
3. accounting, 
4. taxation lagi.
Sales pun tidak menentu dan terikat dengan fee. Last2 sakit nk bayar semua tu.

Estimate per year adalah RM2k to RM5K Yearly.
.
Tidak nafikan syarikat sdn bhd mmg entity perniagaan yang terbaik. Tetapi cost dia lagi banyak daripada enterprise. As secretary mmg akan saya akan advise buka sdn bhd.
Tetapi as business owner, kepada yang berniaga awal2 ni saya akan saran buka enterprise dulu.

belajar susah senang perniagaan ni. If perniagaan tidak jadi, tutup sahaja enterprise tu.
If tahun ke 2 or tahun ke 3 perniagaan ok.
cpt2 buka sdn bhd. Semua entitiy perniagaan ok.
.
Tak perlu terburu-buru dalam perniagaan ni. yang penting kejar sales and buat networking and marketing.
.
p/s : tengah settelkn kes client kena compound sbb tak buat Annual return dan Audited Account.
.
www.velvetcorporate.com

Sunday, 5 November 2017

Daftar SSM Biz Trust

Hai Semua

Terima kasih kerana sudi membaca blog saya.
Kurang update sekarang sebab terlalu sibuk kerana tidak mempunyaai staff

Dan hari ni saya nk berkongsi product baru daripada SSM iaitu SSMbiz Trust

daripada pemahaman saya,  kewujudan product ini kerana SSM nk semua perniagaan online or services provider mendapatkan logo ini untuk diletakkan di website mereka.

Secara tidak langsung mengatakan website kami adalah perniagaan yang sahih.
.
Dan yang best dia. Sekarang ini pendaftaran adalah percuma. Jadi apa lagi cepat-cepat lah mendaftar
.
Saya sudah ada.
Boleh refer website saya dan sijil saya.
korang boleh mendaftar disini

https://biztrust.ssm.com.my

dan website saya adalah
www.velvetcorporate.com


j


Apply Debit Card Maybank For Sdn Bhd???

Salam semua, terima kasih kerana singgah ke blogspot saya pada tahun 2019 ini. Kepada mereka yang tidak mengenali saya. Nama Saya adal...