Sunday, 13 August 2017

Anda BlackList SSM/ Saman SSM. Apa perlu anda tahu?

Hi Semua, Hari ini saya nk update blog tentang Blacklist SSM.
.
Untuk pengetahuan anda Bukan SSM sahaja, semua badan kerajaan sudah mula sibuk compound mengcompound ni.
Dan semenjak tahun 2017 (Pengenalan Akta Baru, SSM sangat-sangat lah active cari kesalahan pengarah ni)
.
Sebagai contoh badan kerajaan jadi sangat aktif
Baru-baru ni, KWSP Sendiri melawat office saya, kerana Client saya tidak carum, mereka tidak dapat cari pengarah. Jadi saya lah jadi mangsa.
stress jadi mangsa? semestinya tidak. jadi saya claim lah kat diorang nanti. hehe
.
Sebelum itu ini website saya ye : www.velvetcorporate.com
dan saya kena disclaimer :
Semua perkongsian adalah daripada pengalaman saya. Betul or salah terpulang kepada anda.
.
.
Berbalik kepada topik sharing saya hari ini.
Isu Paling kecoh iaitu : Blacklist SSM


Hmmm, ikutkan semenjak tahun lepas lagi isu ni dah mula kecoh.
Jadi apa Blacklist SSM ni? Ada effect CCRISS and Ctos Ke?

Jawapan nya Semestinya Tidak*Buat masa ini laa.

Anda kena paham,
apabila anda kena blacklist daripada SSM, Bermakna adalah terlah dicompound daripada SSM.
Jadi anda diminta clearkan nama baru boleh proceed serah simpan dokument yang lain

Kalau kita di pihak SSM, agak Fair bagi mereka, Sebab anda sudah melanggar akta syarikat di syarikat lain. Ade hati pula nk jadi pengarah Syarikat lain. hehe
.
Jadi Jikalau anda kena Compound
  1. Anda Belum Lagi Effect kepada CCRRIS dan CTOS
  2. Bankruptcy pun tidak effect lg
  3. Anda boleh travel ke luar negara dont worry. hehe. Tidak sekejam pinjaman PTPTN
  4. Anda selalunya tidak boleh jadi pengarah syarikat lain (sila jelaskan compound itu lah ye.
    *So far tidak link dan governement agency lain. Harap sentiasa tidak link la.
Jadi apa yang perlu anda buat???
  • Advise saya simple sahaja, contact lah secretary anda. Biarlah pakar selesaikan.
  • If anda sudah tiada Company Secretary, baru lah cari (seperti Contact saya) biarlah pakar yang menyelesaikan. Boleh whatapp 0193960277
  • And ready je lah bayar compound tu. Saya minta contact secretary, sebab pandailah kami dah dptkan pengurangan compound tu.  
Effect Tak Bayar
  • Nama anda akan sentiasa Blacklist
  • Default Compound jadi compound itu berterusanan lah ye.. 
Selepas selesai Blacklist
  • Haa, Jadikan pengajaran. Lepas ini ikut akta syarikat ye. Compound Mahal Sekarang ni
  • Dah selesai nama pn tidak blacklist lah. Anda boleh menjadi pengarah di syarikat lain seperti biasa


Setakat ini sahaja, nanti saya akan update selalu.
Sebab Ramai juga baca rupanya.
Jadi selamat berniaga dan patuhi akta syarikat ye.
Nk buka Syarikat or tukar secretary sekitar KL
Contact sahaja saya.
:)

No comments:

Post a Comment